Rezanci sa secerom

Prosto, slatko, sito i svi ih vole....dorucak, vecera, derzert!



Na malo ulja ili putera proprzite pola kesice prezli  dok ne dobiju lepu  braonkastu boju.
Dodajte secer po ukusu (ja koristim zuti secer) kesicu vanilin secera a ko voli, moze dodati i kasicicu cimeta, mlevene orahe, lesnike, mak.....
Sve to prerucite u predhodno skuvane i ocedjene rezance (makarone) i dobro promesajte.
Prijatno!



Posna medena srca (oblik nije - ukus je isti)

Ako volite ''Pionirova'' srca, nema sumnje da ce vam ova biti ukusna. Najslicnija od svih slicnih!

Potrebno je:
  • 1,5 casa secera
  • 2 case kisele vode
  • 2 kafene soljice ulja
  • 2 case brasna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kasike kakaa
  • 1/2 kesice cimeta
  • 3 kasike dzema od kajsija
  • 100gr cokolade za kuvanje
Umutiti sve sastojke osim cokolade i dzema pa ispeci u predhodno zagrejanoj rerni na oko 180C.
Kada je gotovo, vruc kolac premazati sa dzemom i preliti cokoladnom glazurom.
Preukusan kolac koji se brzo pravi!



Palacinke u karameli - By Iskra

  1. Ispeci palacinke na uobicajan nacin.
  2. Nafilovati ih pekmezom od kajsija, sipurka ili nekim drugim kiselijim, presaviti na trugao.
  3. U tiganj u kome su se pekle istopiti 3 kasike secera neprestano mesajuci dok ne pocne da karamelizira dobijajuci lepu zuckastu boju.
  4. Ubaciti pola kasike putera i polovinu slatke pavlake (slatka pavlaka od 125 ml).
  5. Promesati i jos malo prokuvati.
  6. Dodati jednu kesicu vanilin secera u ubaciti nafilovane palacinke pa ih jos malo lepo ukrckati sa sosom.

- Palacinke se mogu spremiti i ranije pa ih samo ukrckati sa karamel sosom i sluziti dok je toplo.

Kinder torta

             Jedna od puno varijanti Kinder torte. Ja sam se odlucila za ovu:






Potrebno je:
  • 10 jaja
  • 300 gr pecenih mlevenih lesnika
  • 100 gr cokolade za kuvanje
  • 200 gr Eurokrema
  • 5 pudinga od vanile
  • 500 gr margarina ili putera
  • 300 gr Petit keksa
  • 700 gr secera
  • 2 slaga

Kora: 10 belanaca umutiti sa 300 gr secera u crst sneg.
Na pleh od rerne staviti pek papir i namazati ga tanko uljem.Posuti mlevenim lesnicima i ma lesnike izliti cvrst sneg od belanaca pa lepo izravnati.
Rernu zagrejati na 150C i susiti koru 30 min a zatim smanjiti ntemperaturu na 120C i peci jos 1 sat i 30 minuta. Pecenu koru prevrnuti na tacnu tako da lesnici budu gore, odstraniti pek papir i preko lesnika pazljivo premazati omeksali eurokrem.

Fil : u 1 litar mleka skuvati 5 pudinga od vanile pomesanog sa 200 gr secera.
Ostaviti da se ohladi.
Na pari skuvati 10 zumanaca ( ja nikada ne kuvam na pari vec smanjim ringlu na najmanje) sa 200 gr secera dok zumanca ne postanu penasta. Za to vam treba oko 15 minuta uz neprestano mesanje.
500 gr margarina umutiti uz neizmenicno dodavanje kasike pudinga i kasike zumanaca.

Gotov fil podelite u 2 posude. Jedan fil ostaje zut a u drugi dodati 100 gr istopljene cokolade.
Na hladnu koru sa lesnicima i eurokremom naneti zuti fil, pa keks predhodno potopljen u mleko a preko njega fil sa cokoladom.
                                                       Ukrasiti slagom ili slatkom pavlakom.


Makovnjaca

Volim mak u svim oblicima a volim i baklave kakve god. Poslasticama sa ovim sastojcima sve i da hocu ne mogu da nadjem manu. Ovo je kombinacija te dve stvari. Dala bih bilo koju tortu za parce baklave sa makom... toliko mi je omiljena.


Potrebno je
  • 8  jaja
  • 6 casa (od 2 dl ) secera
  • 2 case ulja
  • 1 prasak za pecivo
  • 2 kisele pavlake
  • 500 gr mlevenog maka
  • 2 case vode
  • 700 gr kora

Umutiti 8 belanaca sa 2 solje secera i polako umesati 8 zumanaca, ulje, mak (izvini, srec srec) prasak za pecivo i dve pavlake.
Redjati u dublji  pleh dve kore na dno pa filovati svaku sledecu koru dok se ne utrosi sav fil.
Poslednju koru mozete posuti mlevenim orasima ili lesnicima.
Napraviti sirup tako sto dve case vode prokuvate sa 4 case secera u koju ste dodali vanilin secer i malo limunovog soka, ako imate.
Pre pecenja isecite makovjacu na kocke i stavite u rernu koju ste predhodno zagrejali na 180C.
Kada se ispece, vrucu makovnjacu preliti vrucim sirupom i ostaviti da se ohladi.






Simona torta

Puslica kora:
  • 12 belanaca
  • 450 gr secera
  • sok od 1/4 limuna
1. Fil:
  • 500 ml slatke pavlake
  • 100 gr cokolade
2. Fil:
  • 12 zumanaca
  • 220gr secera
  • 3 pudinga od vanile
  • 1 kasikica gustina
  • 1 vanilin secre
  • 1 litar mleka
  • 250 gr putera
  • 100 gr cokolade za kuvanje
3. Fil:
  • 500 ml slatke pavlake
  • 200 gr mlevenih lesnika
Kore:Umutiti 12 zumanaca kojima postepeno dodajete secer i na kraju limunov so. Podelite na 2 dela i ispecite 2 kore. Pecite ih prvih 15 minuta na 140C pa smanjite na 90C i pecite jos 1 sat.
1.fil: Polako zagrevajte slatku pavlaku i u nju izlomite cokoladu dok se skroz ne istopi (pazite da vam ne prokljuca mesajuci svo vreme na niskoj temperaturi). Kada se ohladi staviti u frizider da odstoji barem 5 sati a najbolje preko noci) Kada slatka pavlaka dobro ohladila umutite je mikserom dok se ne dobije gusca masa.
2.fil: Od 1 litre mleka odvojiti malo, dovoljno da se lepo sjedini puding, secer, gustin, zumanci. Ostalo mleko skuvati i kada provri dodati spremnu puding masu i otopljenu cokoladu, polako mesajuci oko 3 minuta, dok se lepo ne zgusne.
Kada se puding ohladi u njega umesati omeksali puter.
3. fil: uobicajno umutiti slatku pavlaku pa dodati mlevene lesnike i secera po ukusu.
Redjati: 1 kora + 1 fil + 2fil + 3 fil +  2 kora  pa opet isto.
Ukrasiti slagom ili slatkom pavlakom.



Teleca corbica od mlevenog mesa

Potrebno je:
  • Oko 300 gr. mlevenog teleceg (moze i juneceg) mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 sargarepe
  • 1 celer
  • 1 krompir
  • graska ili zelene boranije po izboru
  • 1 jaje

Na malo putera izdinstati sitno iseckan crni luk.
Dodati iseckano povrce i mleveno meso, pa naliti sa 4 case vode, posoliti i pobiberiti  po ukusu.
Kada je povrce skuvano u malo vrele vode razmutiti 2 kasike brasna i sipati u corbicu.
Skloniti sa vatre pa dodati jedno umuceno jaje i sitno secakani persun.
Po ukusu zaciniti sa kasicicom milerama ili kisele pavlake.
Prijatno!

Rapsodija torta

Potrebno je:

     2 kore:
  • 2 X 10 belanaca
  • 20 kaš.šećera
  • sok od 1 limuna
  • 150gr mlevenih lesnika
  • 3 kasike mlevene plazme.
  • Peći 2 kore u velikom plehu na 100C oko 1 sat.

1. fil: 2 pudinga od vanile zakuvati u 400 ml vode i 100 gr secera pa dodati 1margarin pomešan sa 50 gr praha slaga i u to dodati 150 gr prepečenih mlevenih lesnika.
2. fil: popariti 300gr mlevenih lesnika sa 1 dl vrelog mleka , 100 gr secera, strugana kora 1limuna, dodati jedan umućen margarin i 4 umućena belanceta.
3. fil:skuvati na pari 20 žumanaca+20kašika šećera, dodati 200 gr čokolade. U ohladjeno dodati jedan umućen margarin ili puter.
4. fil:U 300 gr samlevene plazme dodati 2-3 soljice nes kafe+4 žumanceta umućena sa 4 kašike šećera +1umućeni margarin + 50 gr neumućenog slaga( prah) i 100gr seckane mlečne čokolade.
1.kora pa 4.fil pa2.fil pa 2. kora 3. fil, pa 1. fil.


Krem bela corbica od karfiola

Jednu glavicu karfiola rasparcati i staviti u vodu
u koju smo dodali mrvicu sirceta (da bi karfiol ostao beo) da se kuva.
Za to vreme, proprziti na malo putera 1 kasiku brasna (paziti da ne potamni)
i dodati sitno seckanu sargarepu, paskanat, manju glavicu crnog luka  (prepoloviti je samo) i celer.
Dinstati na tihoj vatri.
Kada je karfiol kuvan propasirati ga (ja koristim secko)
i staviti u serpu u kojoj se dinsta povrce i dodati jos malo vrele vode (otprilike).
Dodati po ukusu soli i malo belog bibera .
Kada je corbica gotova, skloniti sa vatre izvaditi celer i luk, zaciniti je sa umucenim jajetom,
1 dl kisele pavlake i oko 400 ml punomasnog mleka (to sve zajedno umesati)
Skloniti sa vatre i dodati seckani persun.

Nastin najkremastiji krem krompir

Potrebno je:

  • 1 kg krompira
  • 1 1/2 soljice mleka (punomasnog)
  • 60 gr. putera
  • 1 slatka pavlaka
  • 2 cesnja belog luka
  • 1 glavica mnjeg crnog luka (ne seckati ga)

Krompir oljustiti i iseci na kolutove debljine oko 1 cm.
U serpu sipati mleko, slatku pavlaku, krompir, glavicu ociscenog crnog luka, 
2 cesnja isceckanog belog i posoliti.
Kuvati dok ne provri, a zatim malo smanjiti i povremeno promesati.
Voditi racuna da se krompir ne raspadne.
(Krompir se u mleku mnogo brze skuva nego u vodi).
Kada je kuvan, izvaditi glavicu crnog luka i baciti je a krompir i sav krem usuti u predhodno puterom podmazan pleh. Ostatak putera iseckati na krompir.
Peci u rerni na 250C oko 15-20 min. da se krem lepo podigne i da se uhvati fina res korica.
Kada je gotov izvaditi ga i ostaviti jos oko 15 min. dok krompir upije sav krem.

Burek (zeljanica)


  • 500gr. kora za pitu
  • 10-15 listova zelja
  • 200gr kajmaka
  • 300 gr sira
  • 4 jaja
  • 3 kasike masti
  • 2 dl vode
  • soli po ukusu
Fil: Operete listove zelja i 1 minut ih prokuvate i iseckajte(ja ih stavim u secka)
Pomesajte ih sa jajima sirom i kajmakom.Posolite ako sir nije slan.
Okruglu tepsiju podmazete sa malo masti.
Prokuvate 3 velike kasike masti sa 2 dl vode i malo soli
2 kore stavite na dno, da ivice ostanu napolju, i poprekajte kasikom sa mesavinom masti i vode.
Sledeca kora fil, pa preko opet 3 kore malo naguzvane(kao harmonika) koje poprskate opet sa mesavinom masti i vode, opet kora pa fil...
Na kraju ostavite 2 kore koje stavite na vrh, i lepo ususkajte pitu.
Prelijte sa ostatkom vode i masti i pecite na 220 min oko pola sata,
onda izvadite pleh i obrnite pitu (ono sto je bilo okrenuto dole da bude gore), vratite i pecite joj 10 min.


Obavezno sluziti i jogurt, prijatno!

Zapecene palacinke sa orasima

Jos jedna verzija igranja sa palacinkama. Od klasike mi je jedino lepse ono sto to nije. 
Cak i sa malim izmenama.

Prvo na uobicajan nacin ispeci palacinke, pa ih nafilovati sa mlevenim orasima i secerom.
Poredjati ih u vatrostalnu i zaliti mesavinom od 3  jaja, 2 dl mleka,
secera po ukusu (ja stavim žuti)
i oraha po ukusu takođe.
Obilno pospite vanilin šećerom.
Ko voli može dodati malo suvog grožđa.
Staviti u zagrejanu rernu i peci dok ne porumene.



Gibanica

A sta tu ima da nije jasno?


 Potrebno je:
  • 600gr debelih kora
  • 5 jaja
  • 300 gr punomasnog starog sira (najbolje je mesanog, ovciji-kravlji)
  • 200 gr kajmaka
  • 0,5 dl ulja
  • kisele vode koliko vam treba da dibijete zitku smesu
  • soli po ukusu
Umutite jaja i u njih umesajte sitno izmrvljen sir, kajmak pa dodajte ulje i kiselu vodu.
Dobro podmazite pleh  i stavite dve kore na dno da vire sa strane preko pleha.
Uzimajte jednu po jednu koru i umacite u smesu, lagano stisnite da se ocedi visak i redjajte u pleh jednu do druge sve dok se ne potrose kore.
Peci oko 40-50 minuta na 180C dok nedobije lepu zutu boju.



Nasuvo sa krompirom - Posno!

Ovo je moje omiljeno jelo, bez premca:

  • Skuvati u slanoj vodi krompir iseckan na kockice.
  • U drugoj serpi skuvati testo (najlepse je ovakvo trakasto a mogu puzici, spirale ili flekice).
  • U tiganju izdinstati dve glavice crnog luka pa dodati vegetu i malo aleve paprike i obavezno malo vode u kojoj se kuvao krompir. .
  • Kad se sve to izdinsta sipati u tiganj vec skuvanu testeninu i krompir pa jos malo mesati na vatri.
Prijatno!

Musaka od pirinca

Oljustiti i iseckati oko 1,5 kg krompira i iseci ga kao za obicnu musaku.
Skuvati soljicu pirinca u posoljenoj vodi.
Iseckati sitnije slaninicu i na malo ulja je polako istopiti u tiganju.
Izmutiti 5 jaja sa 3 dl mleka pa dodati istopljenu slaninicu zajedno sa masnocom, dodati skuvani pirinac,
posoliti i pobiberiti po ukusu.
Sipati krompir u pleh koji ste predhodno podmazali (najbolje sa mascu),
i naliti mesavinu pirinca, jaja i slanine.
Po ukusu posuti susamom ili kimom.
Peci u rerni nekih pola sata ili duze dok krompir ne dobije zlatno zutu boju.
Sluziti sa belim sirom i ajvarom.


Puter cvetna pogaca

        Potrebno je:
  • 1 puter
  • 1 kašičica soli
  • oko 800 gr brasna
  • 2 jaja
  • 2.5 dl mleka
  • 1 kasika secera
  • 1 kvasac

    U toplo mlako mleko izmrviti kvasac, dodati šećer i sacekati malo dok nadođe, a onda zamesiti  testo formirajući jufku.
    Od dobijenog testa oklagijom razvuci veci pravougaonik debljine prsta.
    Vecom casom ili soljom vaditi krugove.
    Redjati ih jedan preko pola drugog predhodno svaki krug umacuci u serpicu sa otopljenim puterom.
    Tako u krug dok sve krugove ne utrosimo.
    Premazati zumancem i posuti susamom.
    Sacekati dvadesetak minuta da naraste i peci na oko 180C oko pola sata.




    Pileca dzigerica i bubci u sosu od luka

    Iseci dzigericu na tanke listice.
    Iseckati pa izdinstati zdinstati 2 crna luka i posolititi.
    Kada se luk izdinstao dodati bubce i dzigericu, i poklopiti pa smanjiti vatru.
    Pred kraj dinstanja, dodati kasiku brasna, malo aleve paprike i tek onda posoliti (da dzigerica ne bi bila tvrda)
    Uz prilog obariti krompir ili pire.

    Proja sa topljenim sirom

    Umutiti 4 belanca u cvres sneg.
    U njih dodati 4 zumanca, ali lagano umesati varjacom kao i sve sastojke posle.
    3 soljice (one srednje za kafu) mleka
    1 1/2 soljice ulja
    4 ili 5 izgnjecenog "Zdenka", "Biser" ili bilo kog drugog topljenog sira ,
    1 prasak za pecivo
    i oko 250 gr. brasna (ja uvek stavim pola belog ostrog a pola kukuruzni griz i kukuruzno brasno)
    Smesa treba da bude kao za palacinke samo gusce, da curi kad ga presipas u pleh.
    Izliti u pleh i peci na 180 C oko 20-25 minuta.


    Kvrgusa - staro Srpsko jelo

           Potrebno je:
    • 600-700 gr pileceg belog mesa
    • 6 jaja
    • 250 gr. brasna (najbolje ostrog, ali ne mora)
    • 2 kisele pavlake
    • mleko
    • oko 70 gr. putera biber so
    • i cen b.luka
    • 1 prasak za pecivo

    Umutiti brasno mleko i jaja, da se dobije testo malo gusce nego za palacinke.
    Posoliti, i izliti u podmazan pleh. Preko umucenog testa staviti na manje parcice iseckano belo meso, koje ste predhodno zacinili i pobiberili po ukusu..
    Na kraju izrendati puter preko svega toga.
    Peci u zagrejanoj rerni na oko 200C, oko pola sata.
    Pred kraj pecenja, izvaditi pleh i preliti sa pavlakom u koju je isitno iseckali 1 cen belog luka, pa peci jos desetak minuta.
    Kada je gotovo, pre sluzenja staviti po kasiku pavlake na svako parce. 
    Jesti toplo!

    Pene od spanaca

    Sto se mene tice ovo je specijalitet, u pravom smislu te reci. Pikantno taman koliko treba, ne zahteva mnogo truda ni vremena. Da, specijalitet na brzaka!

    Potrebno:
    • 500 gr makarona ili spageta
    • 300 gr spanaca (moze i blitve)
    • 2 dl slatke pavlake
    • 2 cena belog luka
    • malo soli, i zacina po izboru

    Svez spanac malo prokuvajte i iseckajte sitno (ja kupujem i  zaledjeni u briketima)
    U posebnu serpicu sipajte slatku pavlaku, posolite kratko prokuvajte (dok ne pocne da vri) i ubacite skuvani i ocedjeni spanac i sitno seckani beli luk.
    Sve to jos malo prokrckajte i prelijte preko skuvanih makarona ili spageta.
    Ukrasite sa malo kisele pavlake ili milerama.
    - Ja volim da u tu vrelu slatku pavlaku ubacim i parce plavog sira ili Gorgonzole da se istopi, to mi daje poseban smek,
    - Umesto spageta i makarona, mozete koristiti i njoke od krompira.


       


    Strudlice sa makom

    Potrebno je:
    • 2 jaja
    • 250 gr margarina
    • 2 kasike secera
    • malo soli
    • 1 kvasac
    • 250 ml  dl mleka
    • 500 gr mlevenog maka
    • brasna po potrebi

    U malko mleko sipajte 2 kasike secera i izmrvite kvasac.
    Kada pocne da "radi' dodati u vanglu u kojoj ste predhodno sjedinili omeksali margarin i 1 jaje pa dodajuci brasno i mleko sa kvascem zamesiti testo dok ne prestane da se lepi za ruke.
    Pokriti vanglu krpom i ostaviti da testo odmori nekih pola sata.
    Premestiti i podeliti testo na 4 jufkice.
    Svaku jufku oklagijom razvuci u pravougaonik i nafilovato makom (koji ste predhodno pomesali sa 300 gr secera i kesicom cimeta i naparili sa malo mleka).
    Saviti 4 strudle i poredjati ih jednu do druge u pleh.
    Premazati ih umucenim jajetom i ostaviti jos pola sata da naraste.
    Peci na oko 200C nekih 20 minuta.

    Stracitela- krem sladoled

    Potrebno je:
    • 4 jaja
    • 8 kasika secera
    • 3 vanilin secera
    • 2 slaga (koji se pravi sa mlekom)
    • 2 dl mleka
    • 2dl slatke pavlake

    Umutiti jaja sa secerom i vanili secerom.
    Slag umutiti sa mlekom i dodati u smesu od jaja.
    Umucenu slatku pavlaku dodati smesi od jaja i slaga.
    U jedan deo narendati cokoladu.
    Ostaviti preko noci u zamrzivacu da se lepo stegne.
    P.S koristiti samo sveza i proverena jaja



    Galetta krempite

    • 1 paket lisnatog testa (2 kore u paketu)
    • 3 slatke pavlake
    • 2 Galetta pudinga od vanile (to je onaj sto se pravi sa hladnim mlekom)
    • 2 dl. mleka
    • 1 krem fix
    • 2 kesice slaga
    • prah secer po ukusu

    Prvo ispecite lisnato testo, koje ste predhodno rastanjili oklagijom na velicinu vaseg pleha ili tacne.
    U odgovarajucu posudu sipajte slatku pavlaku, Galetta puding, mleko i krem fix. Mutiti najvecom brzinom dok se masa ne izjednaci i zgusne. Mozete dodati i prah secera po ukusu (ja dodajem oko 4 sup.kasike)
    Kad se kora ohladi,namazite fil, pa drugu koru i na kraju slag.


    Rol virsle

    Staviti jedan kvasac u oko pola litre mlakog mleka u kjem ste dodali 2 kasike secera.
    Pospite po povrsini malo brasna i sacekajte 5 minuta da kvasac pocne da "radi"
    Sa tim mlekom i brasnom (u kome ste dodali 1 kasicisu soli) zamesite polako testo koje je gotovo kada prestane da se lepi za ruke.
    Rastanjite oklagijom u pravougaonik i pazljivo nozem isecite trakice od testa i na kraju svake trakice zasecite pri dnu jos 3-4 trakica..
    Virsle stavite na pocetak trakice (koje nisu zasecene) i polako umotavajte da ostanu samo krajevi virsli da vire.
    Poredjajte ih na pleh, premazite zumancem i izrendajte margarin ili puter.
    Pecite na 180 C oko 20 min.
    Pazite da mnogo ne potamne vec cim primetite da dobijaju prvu tamniju boju  izvadite iz rerne.

    Starinski rolat sa dzemom



    Penasto umutiti 5 zumanaca sa 4 kasike secera.
    U njih dodaj cvrst sam od 5 belanaca (varjačom polako),i 4 kasike mekog brasna.
    Sve to sipaj u papirom oblozen pleh, i malo izravnaj.
    Peci na 200C oko 15 min.
    Kada je gotov izvadi ga iz pleha i staviti na čistu krpu, predhodno posutu kristal secerom.
    Uviti ga uz pomoc krpe u rolat, dok je još vruć.
    Kada se ohladi odviti ga i premazati dzemom ili pekmezom.
    Zaviti ga ponovo i posuti prah secerom i vanilinom 



    Pogača - Baba Ljubicina I Posni Uštipci 2/1

    Potrebno je:
    • brašno
    • so
    • kvasac
    Staviti u neku činijicu ili lonče oko 400 ml. mlake vode, i u nju izmrvite kvasac i dodajte kašičicu šećera.
    Kada počne da ''radi'' zamesite testo u koje ste predhodno dodali kašiku soli. 
    Mesite dok prestane da se lepi za ruke. Dovoljno je oko 5 minuta.
    Oklagijom rastanjiti u krug debljine oko 2 prsta, (premazati celim jajetom, ako vam ne treba posno) i izbockati viljuškom, i odmah staviti u rernu predhodno zagrejanu na 180C.
    Peče se oko 20 min.
    Kada je gotova poprskajte je vodom i uvite u 2 krpe da "dane dusom".

    Od istog testa ako zamesite vise ili vam preostane, možete napraviti ovakve kolačice kako ih mi zovemo ili mekike kako su poznatije. Razviti pravougaonik debljine prsta oklagijom i iseci nozem trouglove ili pravougaonike pa malo zaseci po sredini. Prziti ih na vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane. Mozete ih sluziti slatke ili slane jer su neutralnog ukusa ne upiju ulje pa nisu uopste masne. 
    Lepse su od bilo kojih ustipaka i slicnog testa!



    Socna pita od slatkoga sira - ko je nije probao,grdno je pogresio

    Potrebno:
    • 500 gr. mladog neslanog sira (svapskog)a moze i Ella u casi ili neki slican.
    • 500 gr. tankih kora
    • 4 kom jaja
    • 1 kisela pavlaka (crvena Imlekova)
    • 2 kasike griza
    • 200 gr suvog grozdja
    • 100-150 gr secera sa cimetom (kad stavljam zuti secer sunem malko vise)
    • 1 soljica za kafu ulja

    Priprema:
    Sve sastojki izmesati.
    Kore podeli na dva dela, bude oko 7 kora.
    Filovati kore, koje malo poprskamo uljem i redjamo jedna na drugu.
    Uvijemo u rolat koji premazemo sa malo ulja.
    Tako pripremljena 2 rolata pecemo oko pola sata na 180C.
    Ostavimo da malo ''dane dusom'', isecemo na komade
    i pospemo secerom u prahu pomesanim sa vanilinom.


    Baklava od maka

    Sastojci:
    • 500 g kupovnih tankih kora
    • 250 g maka
    • 150 g mlevenih oraha
    • 1 pavlaka
    • 100 gr suvog grožđa
    • 1 čaša šećera
    • 1 čaša ulja
    • 1 prašak za pecivo
    • 4 jaja

    Sirup:
    • 250 gr šećera
    • 1/2 l vode
    • vanilin šećer
    • malo soka od limuna


    Priprema:
    Umutiti žumanca sa šećerom, dodati pavlaku, ulje i prašak za pecivo.
    Umutiti belanca, dodati mak, orahe i suvo grožđe pa sjediniti obe mase.
    Filovati na sledeći način:
    3 kore dole pa fil, pa 1 kora pa fil dok ne potrošimo sav fil.
    Složenu baklavu iseći na kocke i staviti da se peče.
    Kad se ispeče, preliti prohlađenim sirupom i vratiti u isključenu rernu.

    Koh

    6 belanaca umutiti sa 6 kasika secera.
    Dodati 6 zumanaca i mutiti jos 10-tak min.
    Polako umesati(ne mikserom)6 kasika griza i 6 kasika ostrog brasna da se lepo sjedini.
    Sipati testo u manji pleh i peci na 180c 15-20 min.da dobije zlatno zutu boju.
    Kada je koh pecen preliti ga sa 1 litrom hladnog mleka u koju ste dodali 2 kesice vanilin secera i obicnog secera po ukusu.

    Snenokle

    Potebno:
    • 6 jaja
    • secer
    • litar mleka
    • vanilin s.
    • 1 kasika griza

    6 belanaca umutiti u cvrest sneg.
    Staviti litar mleka sa 2 kasike secera da provri.
    Vaditi nokle kasikom i stavljati ih u kipuce mleko da se malo skuvaju.
    Sa jedne i sa druge strane.
    Kad su gotove redjati ih u odgovarajucu ciniju.
    Umutiti 6 zumanaca,6 kasika secera 2 vanilin secera i kasiku griza, polako sipati u vrelo mleko, mesajuci da se ne bi napravile grudvice.Vratiti na vatru i mesati jos jedno 10 min.
    Kad je gotovo sipati u ciniju sa nokama,i gotovo.
    Servirati u cinijice i jesti kad se ohladi.
    Nije ni komplikovano ni tesko, a gotovo je za pola sata.




    Urmasice

    Umutiti 1 margarin sa pola soljice secera, i pola siljice ulja.
    Zatim umesati 2 kasike pavlake(moze i jogurt),i jedno jaje.
    Kad se to umuti dodaje se malo po malo brasna(oko 1/2 kg) i 1 prasak za pecivo.
    Testo je gotovo kadabudete mogli prstima da pravite urmasice,a da se ne lepe.
    Oblikovati ih kao cevapcice, i lepiti jednu stranu na sitne rende.
    Redjati u pleh i peci dok malo ne porumene.

    Serbet:5 solja secera sa 3 solje vode, da prokuva i jos jedno 5 min. da kuva na tisoj vatri.
    Preliti ih sa vrucim sirupom.





      
    Ove su By Dusica Zimonjic :)
     

    Knedle sa sljivama - Gomboce

    Potrebno je:
    • sveze ili zamrznute sljive(ko nema moze i pekmez),
    • krompira koliko imate, ili koliko vam ostane od rucka pirea, oko 1kg
    • brasno oko 400gr
    • prezle(hlebne mrvice), oko 200gr
    • 1 jaje
    • secer, ulje, malo mleka,
    • parcenece putera oko 50gr,i vanilin secer
    Skuvate krompir iseckan na kockice.
    Kada je gotov,ocedite ga od vode i dodjate prstohvat soli, parce putera, jaje, malo mleka i izmesate mixerom.
    Zatim dodajete malo po malo brasna.
    Kada masa pocne polako da se zgusnjava, nastavite da mesate sa varjacom.
    Masa treba da bude glatka, i gotova je kada se ne lepi puno za ruke i kada od nje mozete napraviti male jufke.Vise mekse nego tvrdo(obavezno pobrasnite ruke kada pravite loptice da vam se testo ne lepi)
    U sredinu stavljate sljive (ili dzem), i zatvorite jufke oblikujuci loptice.
    U dublju serpu sipajte vodu vodu da provri.
    Kada provri ubacite knedle da se kuvaju.
    Gotove su kada isplivaju na povrsinu.Vadite ih resetkastom kasikom, i stavljajte nove.
    Dok se knedle kuvaju, u velikom tiganju proprzite na ulju hlebne mrvice i secer, da se sjedine (to je za trenutak gotovo):
    Kada su knedle kuvane, uvaljajte ih cele u gotovu mesavinu prezli,i secera.
    Na kraju mozete da ih pospete obicnim secerom(ko voli sladje) i vanilom.
    Mozete i umesto prezli da ih prelijete i istopljenom cokoladom i uvaljate i mlevenu plazmu.(sva deca to obozavaju,al ja volim ovako po starinski)

    Keks iz prese (pistolja)

    • 2 jaja
    • 200 gr masti (moze puter ili margarin ali je mnogo lepse sa obicnom mascu)
    • 5 kasika secera (ja stavljam zuti)
    • 500 gr brasna
    • 1 prasak za pecivo
    • 3-4 vanilin secera

     sve se to zajedno umulja dok se ne dobije kompaktna masa a da se ne lepi za ruke.
    U pocetku je malo rastresito ali posle polako pocinje da se lepo sjedinjuje.
    Otprilike se mesi nekih 10 minuta.
    Puni se pistolj za keks i istiskuje se direktno na pleh oblozen pek papirom.
    Pece se oko 15 min na 180C.
    Ja sam u pola mase dodala i malo kakaa pa sam dobila dve boje keksa.
    Mogu dugo da stoje i preukusni su.



    Posne korpice (Paznja: veoma ukusno!)

    Mozete ih praviti kao zaseban slatkiš za posne dane ili kao zanimljivu dopunu sitnim kolačima.
     Sladak, lepljivkast i sočan!



    Potrebno je:
    • 2 šoljice ulja
    • 2 šoljice piva
    • 2 praška za pecivo
    • 500 gr. brašna
    • 50 gr. jezgra oraha
    • 50 gr ratluka

    Šerbet:
    • 2 čaše šećera
    • 1 čaše vode
    • 2 vanilin šećera
    • par kapi limuna

    Zamesiti sve sastojke dok masa ne prestane da se lepi za ruke.
    Praviti kuglice, malo veće od veličine oraha i stisnuti ih među dlanove (kao pljeskavicu).
    U sredini svake staviti 1/4 dela ratluka i 1/ 2 jezgra oraha i podići krajeve da izgledaju kao korpice.
    Od ove mere ispadnu oko 42 korpice.
    Peći na 180C nekih 20 minuta.
    Dok se korpice peku skuvati šerbet.
    Na kraju gotove vrele korpice umakati i vreo šerbet i stavljati u papirne korpice.
     Možete ih posuti i sa malo mlevenih oraha.




    Banini (Amalkini)

    • 5 jaja
    • 5 soljica secera
    • 5 soljica ulja
    • 1 prasak za pecivo
    • 2 vanilina secera
    • 15 soljica brasna

    Sve pomesati u glatku masu.
    Oblikovati kolacice,napraviti udubljenje prstom ili drskom od varjace i sipati dzem.
    Peci u zagrejanoj rerni na 200c oko 10 minuta. 


    Princes krofne - baba Ljubicine

    Krofnice( moja baba ih je zvala djevreci)
    Staviti ringlu da provri: 3 soljice vode i 3 soljice ulja (one male soljice ili fildzani iz kojih se nekada pila kafa).
    Kada provri izmaknuti sa ploce i umesati 150gr. barasna sa pola pr.za pecivo i vratiti na plocu uz mesanje jos 3 min.
    Kad se malo prohladi staviti jedno po jedno 5 jaja,uz mesanje, dok masa ne pocne da se lepi za serpu.
    Ako treba dodati jos jedno jaje (zavisi od velicine jaja)
    Tom masom napuniti spric (moze i kasikicom) i praviti male krofnice na plehu oblozenom papirom za pecenje.Peci dok ne porumenena 180C  i ne otvarati rernu dok nisu gotove.
    Kad budu gotove iskljuciti i odskrinuti rernu al ih ostaviti jos 5 min.da ne bi splasle.
    Fil:
    staviti litar mleka da provri.
    Posebno umuti 7 kasika brasna(ostrog je bolje za fil),sa 8-10 kasika secera,3 vanilin sec.malo mleka i 2 zumanca.Sipaj u vrelo mleko mesajuci vrati na vatru da se zgusne. Kada je gotov sacekati da se prohladi i dodati mu 125gr omeksalog putera.
    Ko voli vise fila slobodno moze da duplira meru.
    Kad se fil ohladi filovati, i posuti prah secerom.



    Pita sa jabukama

    • 6 jaja
    • 1 soljica ulja
    • 125 gr putera
    • 5 secera
    • 9 brasna
    • 1 mleka
    • 1 prask za pecivo
    • malo cimeta
    500gr izrendanih i ocedjenih jabuka (ili drugo voce)
    Umutiti posebno belanca sa secerom, doddati zumanca, brasno omekazali puter, ulje i mleko.
    Prvi deo testa sipati u pleh, pa rendane jabuke pomesane sa cimetom, pa drugi deo.