Švedska torta sa malinama


 Ovo je jedina torta  za koju sam posle oko 15 godina insistiranja na kraju ipak dobila recept.
Cemu skrivanje i tajna? Ne znam, ni sada mi nije jasno jer ja uzivam da podelim ono sto znam sa svima koji to žele. To je i moja radost i zadovoljstvo.
U svakom slučaju, mozda mi i ne bi bila toliko slatka i neodoljiva da je nisam čekala godinama.
Fora je u koricama....
Recept sam izmenila i ovo je sada definitivno najbolja verzija ove torte. Od 2 jaja korice su ipak tanje, 4 jaja je prava mera. Margarin sam zamenila uljem i em sto se brze umuti, krajnji rezultat ostaje nepromenjen.



I KORICA
    •   4 žumanca
    •   150 gr šećera
    •   150gr  brašna
    •  1 prašak za pecivo
    •   4 kasika ulja
    •   5-6 kasika mleka 
    Umutiti zumanca u penastu masu dodati secer, mleko, ulje i brasno u koje ste pomesali prasak za pecivo.

    U veliki pleh od rerne sipati  5  kasika umucene mase od zumanaca na 5 mesta:


    Ravnomerno izravnati po celom plehu:

    Preko te smese naneti pazljivo istim postupkom i II KORICU, odnosno sam od belanaca, koji ste napravili tako sto ste cvrsto umutili 4 belanca sa 250gr secera:


    Preko II korice posuti oko 50-100gr sitno seckanih lesnika ili badema;


    Peci koricu na oko 170C, 20 minuta pa onda smanjite na 150C i pecite jos nekih 5 minuta u zavisnosti od vase rerne:



    Mozete napraviti 2-3 ovakve korice. Znaci, ovo je sastav od 4 jaja za jednu koru.

    Umutite slatku pavlaku (mozete da koristite i neki drugi vas omiljeni krem) ja koristim oko 1l mlecne slatke pavlake i filujte: Korica + voce + slatka pavlaka + korica. Gornja korica se ne prekriva slatkom pavlakom vec ostaje ovakva kakva jeste.

    Oblik torte odredite sami. Mozete da je ostavite ovako veliku pa da bude cetvrtasta ili da je podelite na pola pa da dobijete manju a uzu (sto sam ja sada uradila).
    Sto se voca tice, probala sam sa svakakvim ali mi se najvise slaze sa malinama pa i visnjama.




    Uzivajte!

    21 коментар:

    1. ovo mi je skroz interesantno i novo. Nemam pojma šta je sa tim ljudima koji neće da podele recepte. ne znaju oni da je davno počelo doba interneta i da sve može da se nađe u ovom virtuelnom svetu.

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Ta gospodja je u godinama i mislim da nije toliko upoznata sa moci interneta. Uglavnom bas zbog te magije neta sada znam da ova torta uopste nije Svedska (jer je pomenuta gospodja iz Svedske) vec je Norveska. :)

        Избриши
      2. Анониман22. јун 2013. 15.11

        ekstra je torta sad sam je pravila i svi se odusevili ...SVE POHVALE DRAGA POZZZZ

        Избриши
    2. Bas mi se dopada recept! Jako zanimljivo!
      Slazem se sa Jelenom. Ja uvek volim da podelim recept...

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Ova torta je stvarno drugacija od svega sto sam probala a sada sam jos zadovoljnija i jedva cekam da je napravim sa malim izmenama.

        Избриши
    3. to se zove verdensbest kake na norveskom

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Puno hvala sto napokon znam kako se zove i u originalu. Sada sam malo googlala i videla kako ga drugi prave. Mislim da cu sledeci put pokusati da napravim korice sa 4 jaja. Deluju mi deblje i socnije. Probacu takodje da ih pecem na nesto nizoj temperaturi a duze jer testo nece biti vise oyako tanko...hvala puno!

        Избриши
    4. Super izgleda, obozavam ovakve stvari, a za mene bi se mogao nazvati "najbolji na svijetu" kako kaze komentar iznad mog ( Anoniman).

      ОдговориИзбриши
    5. Videla sam ovakve korice,ali ih nikad nisam ni pravila ni probala.A deluju mi stvarno dobro.

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Irena kao ih budes pravila sigurna sam da ces biti zadovoljna ;)

        Избриши
    6. Одговори
      1. Moze Vera voce koje volis, ali se meni najvise slaze sa kiselkastim :)

        Избриши
    7. Bas mi je kora skroz zanimljiva. vredi praviti.

      ОдговориИзбриши
    8. ...ajme fantastično...skroz drugačije..novo...a opet nije komplicirano...uz sve to maline obožavam...proljetan i lagan s voćem...sigurno je prekrasan kad je onako hladan iz frižidera...divota!!!...svakako ću probati, odmah ide u favorite...lijep pozdrav...:)

      ОдговориИзбриши
    9. Nastoooo, a jel koristiš smrznute ili sveže maline? Ruško <3

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Ruškooo, ja koristim zamrznute u nedostatku svežih. Možeš i jedne i druge. Sad sam zakasnila sa odgovorom, predpostavljam... :(

        Избриши
    10. Verdens beste kake u prevodu znaci
      > na svetu najbolja torta <
      i to norvezani koriste kao izraz za skoro svaku tortu . Npr. verdens beste eplekake,eller verdens beste sjokolade kake.. Tako da je ovo verovatno najbolja torta na svetu sa malinama...I sa zadovoljstvom cu je probati..Pozdrav od Dade Norvezanke

      ОдговориИзбриши
    11. Анониман11. јул 2013. 09.21

      Pravila sam je vec 100 puta i uvek sa tri korice i bademima. Jedna od najlepsih i najprostijih torti, svi se oduseve!
      Hvala punooooo

      ОдговориИзбриши
    12. pa svi kazu da je lako a meni ostala ziva sva, sham se ispekao, ali kora od zumanaca je ostala ziva, sva mljecava... :( nzn zasto...

      ОдговориИзбриши
    13. Анониман12. јул 2014. 05.46

      fantastična kombinacija

      ОдговориИзбриши