Posno predjelo - Šareni rolat i još nešto


Zaista ukusno, izdašno i dekorativno posno predjelo

Šareni rolat



Potrebno je:

  • 3 lista oblande
  • 2 konzerve tunjevine
  • 6-7  kiselih krastavaca
  • 3-4 kuvane šargarepe
  • pola margarina (oko 60 gr)
  • seckani peršun
  • biber, so i začini po želji

Tunjevinu ocedite od ulja pa izmešajte sa izgnječenom šargarepom i seckanim krastavcima (ne mnogo sitno), dodajte omekšali margarin i začine.
Razmažite smesu na list oblande koji ste predhodno omekšali između dve vlažne krpe i pažljivo uvijte u rolat.


Trebalo bi da dobijete 3 rolata. Svaki rolat posebno umotajte u aluminijumsku foliju i ostavite da prenoći u frižideru.
Pre služenja isecite parčiće koje možete dekorisati sa kečapom i rendanim biljnim sirom.


*Od iste ove smese možete napraviti i punjenu Francusku veknu tako što joj izdubite sredinu, napunite smesom od tunjevine pa isto uvijete u alu foliju i ostavite u frižider da prenoći.
Možete napraviti i kuglice koje će te uvaljati u pečeni susam ili lan.


Ovako je to izgledalo na  mojoj slavskoj trpezi:
Osim rolata tu su i kikiriki kuglice (za recept kliknite OVDE),  Cigaret pitice od krompira i kiselog kupusa posne pihtije i kanapei sa tunjevinom u susamu.


Cigaret pitice od krompira i kiselog kupusa

Izdinstajte sitno seckani crni luk i malo praziluka dok ne postane staklast.
Dodajte mu na rezance seckani kiseli kupus (ako je mnogo slan malo ga predhodno isperite) i dinstajte oko pola sata. Dodajte kašičicu aleve paprike, šećera i biber.
Kada se smesa malo prohladila ređajte 2 kore i poprskajte ih sa kiselom vodom i malo ulja.
Fil stavite na početak kore i onda rolajte što čvršće.
Tako radite dok imate kora i fila, stavite rolatiće u pleh i premažite ih otopljenim margarinom i poprskajte kiselom vodom. Pecite na oko 180C oko 25 minuta dok ne porumene.
Pitu sa krompirom pravim slično osim što kada je luk izdinstan dodam mu izrendani krompir i sklonim sa ringle (kromir termički ne obrađujem). Posolim, pobiberim (dosta bibera) malo aleve paprike i pečem malo duže nego pitu sa kupusom.



  

Posne pihtije

Ove pihtije možete praviti od onoga što vam se nađe u kući. Igrajte se i isprobavajte razne varijante.
Seckano povrće: šargarepa, krompir, karfiol, grašak...  iseckajte povrće na kockice i skuvajte. Ako imate,  dodajte i posnu supu u kocki. (osim povrća možete koristiti i seckanu ribu-filete). Poređajte kuvano povrće u kalup pa ga pospite sa malo peršuna ili mirođije.
Skuvajte 1 litar vode pa je pobiberite, posolite, dodajte timijan i malo belog luka u prahu.
50gr želatina(posnog) razmutite u 250ml hladne vode. Kada je voda provrila miserom polako mutite dodajući želatin dok se lepo ne sjedini i bude skroz tečan.
Prelijte pripremljeni želatin preko povrća i ostavite da se skroz ohladi.




Nastasja 

16 коментара:

  1. Oho, baš si se potrudila za ove lepote, još uz toliko dečice! Svaka čast!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Vesna, meni zaista nije teško jer uživam u svemu što radim a posebno u kuvanju. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Одговори
    1. Te rolnice su u stvari cigaret pitice, recept je napisan, ako na njih mislis. :)

      Избриши
  4. Me encantan estas recetas luce muy bonitas y exquisitaa.abrazos y abrazos.

    ОдговориИзбриши
  5. Za Nastasiju cestitke za prekrasna prediela za posne slave <3

    ОдговориИзбриши
  6. recite mi molim vas koji je to postan želatin ako znamo da se on dobija iz kostiju životinja

    ОдговориИзбриши