Kremasti grašak sa belim mesom

U mojoj kući, grašak se rado jede. Ovako ga najčešće pripremam jer zadovoljava sve krterijume glavnog jela. Ima još jedna priča a vezano za baš ovaj grašak koji je na slici. 
Jednoga dana, dolazi moj tata i donosi dve ogromne kese graška. Kada sam videla da je u kesama neočišćen grašak zavrtelo mi se u glavi pri samoj pomisli na čišćenje istog, ali ne zadugo. Kada mi je objasnio da je to organski grašak moja znatiželja je preovladala pa sam prionula na posao. Rezultat me je iznenadio. 
Obično ili skoro uvek kupujem Frikomov zamrznuti grašak i do sada mu nisam našla ni jednu manu, do sada kažem.... Ovaj organski grašak je nekako sladak a zrna su mu mesnata i puna, za razliku od onog običnog čije bobice nekako samo prsnu kada se zagrizu, ovaj zaista ima puniji i intenzivniji ukus. Naravno, predpostavljam da je i zdraviji, samim tim što je organski gajen.
Preporučujem od srca!




 Potrebno je:

  • Oko 800gr -1 kg očišćenog graška (naravno, može i zamrznuti)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3-4 šargarepe
  • 4 čena belog luka
  • oko 400-500 gr pilećeg filea
  • 200ml tečne pavlake za kuvanje
  • 1 kašika skrobnog brašna (Gustin)
  • 1 kašika limunovog soka
  • Začini po ukusu


Izdinstajte na malo ulja na rebarca sitno seckani crni luk (posolite ga) dok ne postane staklast, pa u njega ubacite usitnjeni beli luk i seckanu šargarepu.
Sve to disnstajte još oko 10  minuta na tihoj vatri, da beli luk ne bi zagoreo.
Dodajte  grašak i nalijte vode, tek da ogrezne (oko 2 dl), smanjite ringlu i poklopite.
Dok se grašak dinsta, na teflonu ispecite na kockice iseckani pileći file, dok ne dobije lepu smeđu boju sa svih strana.
Gotovu piletinu dodajte u grašak i promešajte. Dodajte po ukusu mešavinu začina, pavlaku za kuvanje u koju ste umešali 1 kašiku skrobnog brašna i naravno puno mirođije. Ja je jedino u grašku volim a vi i ne morate.
Isključite ringlu i na kraju dodajte 1 kašiku sveže ceđenog limunovog soka.
Prijatno!



Nastasja

3 коментара:

  1. Ivana, javi mi se na mail za Adu. Ne znam da li ti funkcioniše onaj mail koji imam na koji sam ti poslala instrukcije.

    ОдговориИзбриши
  2. Odusevljena sam ukusom ovako spremljenog graska....ta neutralna pavlaka ga je totalno osvezila....divan ukus. Dodala sam i dva krompirica na kockice. Hvala za recept

    ОдговориИзбриши