Kada sam dobila organski grašak, stigla mi je i ova divna i mirisna organska cvekla. Nisam imala pojma da je zeleni deo cvekle jestiv i veoma zdrav jer je bogat beta karotinom, kalijumom, vitaminom C i gvožđem.
Od njega možete spremiti pitu, zeleni sok ili ga kratko blanširati pa spremiti kao spanać
Ja sam ih iskoristila za ove rolate:
.
Ja sam ih iskoristila za ove rolate:
Potrebno vam je:
- Pakovanje gotovih kora za pitu
- Šolja ipo griza (pšeničnog ili kukuruznog)
- Šolja ipo brašna
- Šolja ulja
- dve šolje gušćeg jogurta (može i običan)
- 2 jaja
- Kašiku soli
- Prašak za pecivo
- Zeleni deo cvekle koga ste kratko prokuvali 1 min i sitno iseckali ( možete i zelje, spanać, blitvu)
- Beli sir ( ja za pite najviše volim da koristim ovčije ili mešane stare bele sireve a vi kako volite)
Odvojte kore tako da dobijete isti broj na 3 ili ako želite manje rolatiće na 4 gomile. Svaku koru premažite sa gotovim filom i na kraju uvijte u rolat. Dobiće te 3-4 rolata, sa sirom i sa mešavinom sira i listova cvekle (zelja, spanaća...).
Isecite rolate na debljinu prsta pa ih premažite ostatkom fila. Mežete ih pre sečenja staviti pola sata u zamrzivač da se lepu stegnu kako bi ih lakše i preciznije sekli.
Pecite ih na 200C dok ne porumene.
Takođe sam listove mlade cvekle koristila i u pripremi ovih Zlatiborskih rezanaca:
Prijatno!
Uuuh, kako su divne cvekle! Naučih i ja nešto s ovim tvojim postom, nisam imala pojma da se to jede, a priznajem, ne pamtim kada sam ih sa lišćem i videla...
ОдговориИзбришиMeni je to zena na pijaci na kojoj kupujem cveklu odavno rekla, da lisce ne bacam, ali sam ja mislila da je luda....Hvala, sad mi je zao onolikog lisca koje sam pobacala :(
ОдговориИзбриши