Malo dugačije obogaćene baklavice sa čokoladom koje stanu u samo jedan zalogaj.
Potrebno je:
- 300 gr tankih kora za baklavu
- 300 gr mlevenih i seckanih oraha ili lešnika (pola sameljite pola iseckajte)
- 300 gr čokolade za kuvanje
- malo putera za premazivanje
Šerbet:
800 gr šećera
9 malih šoljica za kafu vode
2 vanilin šećera
sok od pola limuna
Šerbet:
Prvo skuvajte šerbet od šećera i vode u koji ste dodali vanilin šećer i sok od pola limuna. Kada provri, smanjite vatru o ostavite da lagano vri još oko 5 minuta. Ostavite sa strane da se ohladi.
Baklave:
Na tihoj vatri lagano otopite čokoladu, pa joj dodajte orahe.
Svaku koru preklopite na pola, premažite puterom i na sam kraj duže strane kore stavite fil. Lagano rolajte baklavu trudeći se da bude što čvrće. Kada ste ih urolali, premažite ih opet puterom i secite na veličinu zalogaja ili kako vam već više odgovara.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 190C dok ne porumene.
Kada su gotove prelijte ih hladnim šerbetom.
Prijatan slatkiš!
Odlično! Lako, brzo, a čokica daje dodatnu draž.
ОдговориИзбришиNisam ljubitelj baklava ali sam prošle godine za slavu pravila takvu sa čokoladom i svi su bili oduševljeni. Odlična je!
ОдговориИзбришиZaista lepo izgleda a prvom prilikom cu je i praviti! Nela
ОдговориИзбришиNela, čekam komentare mada unapred znam reakciju :)
Избриши