Kesten desert torta

                Puno kestena, keksa i ruma. Nema pečenja. Pravi zimski desert!



Potrebno je:
Kora:
  • 250gr mlevenog Plazma keksa
  • 250gr kesten pirea
  • 150gr putera
  • 100gr šećera u prahu
  • 100gr mlevenih oraha
  • oko 50 ml ruma
 Fil:
  • 250gr kesten pirea
  • 250gr mlevenih oraha
  • 100gr putera
  • 100ml vode
  • 100gr šećera
  • kesica vanilin šećera
  • 50ml ruma
 I još:
  • 500ml slatke pavlake
  • 100gr čokolade za kuvanje

Kora:
Umutiti omekšali puter sa prah šećerom u penastu masu pa dodati rum i omekšali kesten pire, još malo sve lepo umutiti pa dodati Plazma keks i orahe. Dobijenu smesu lepo rasporedite u kalup za tortu i ostaviti u frižider dok ne napravite fil.
Fil: 
Pomešajte vodu, vanilin šećer i šećer u šerpicu i ostaviti da provri dok se sav šećer ne istopi. U posebnu činiju sipajte mlevene orahe pa ih poparite sa vodom i šećerom (prelijte preko oraha provrelu vodu i šećer).
Promešajte, dodajte rum, dodajte omekšali puter i kesten pire. Sve zajedno lepo umutite i prelijte preko prve korice. Ostavite u frižideru još par sati da se lepo stegne.

Umutite slatku pavlaku, pa ukrasite tortu koju ste predhodno izvadili iz kalupa. Preko slatke pavlake narendajte čokoladu za kuvanje.
Prijatno!




Prjava Nataši sa bloga Coolinarija za igricu Ajme koliko nas je u Novembru 2013. Tema je Kesten.

Nastasja

8 коментара: