Ekemek Kadaif

Pola baklava, pola kremasti kolac i niko nece ostati ravnodusan. 



Potrebno je:
  •   500gr Rezanaca za Kadaif (ja ih kupujem u Veru) i izgledaju ovako: 



 Za krem:
  •  1l mleka + 2dl mleka
  • 4 zumanca + 1 celo jaje
  • 125 gr putera
  • 8 kasika brasna
  • 3 kasike psenicnog griza
  • 10 kasika secera
  • 2 vanilin secera
Za sirup:
  • 3 solje secera
  • 2 solje vode
  • 2 kasike soka od limuna
 I jos:
  •  250 - 300 gr oraha ili badema
  • 250ml slatke pavlake

Rasporedite Kadaif u pleh. 
Istopite 125gr putera pa ga ravnomerno rasporedite po rezancima (mozete ga i izrendati).
 Preko pospite iseckane ili mlevene orahe ili bademe ali ostavite oko 50gr za kasnije.
Stavite pripremljene Kadaif rezance u zagrejanu rernu i pecite ih na oko 180C 10-15 minuta dok ne dobiju svetlo zutu boju.
Za to vreme skuvajte sirup od vode, secera i limuna pa pustite da lagano vri oko 10 minuta.
Zalijte sirupom vruc Kadaif.
Stavite 1l mleka da provri, pa ga sklonite sa vatre i umesajte smesu od 2dl mleka u koji ste umesali brasno, secer, griz, zumanca i jaje,  vanilin secer i lepo izmesali da nema grudvica.
Vratite na vatru i mesajte dok smesa ne pocne da se zgusnjava. 
Sklonite sa vatre i kada se malo prohladi umesajte mikserom 125gr putera pa ostavite da se krem hladi.

Kada se krem ohladi (ali ne skroz, trebalo bi da bude mlak) izlijte ga preko mlakih Kadaif rezanaca i ostavite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi bar 3 sata. Tek ga onda stavite u frizider.
Umutite slatku pavlaku u koju nemojte dodavati secer i sipajte preko gotovog kolaca.
Ukrasite ga seckanim ili mlevenim orasima ili bademima koje ste ranije odvojili.




16 коментара:

  1. a gde idu jaja i zumanca? predpostavljam u fil, ali nije napisano

    ОдговориИзбриши
  2. Sonja u pravu si, sada je ispravljeno hvala puno na sugestiji!

    ОдговориИзбриши
  3. Na žalost, nisam nikada probala, a ovdje kod nas nema za kupiti ovih rezanaca. Mora da je mrak kolač.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I kod nas se mogu naci samo na par mesta... na zalost, jeste zaista je preukusan. :)

      Избриши
    2. Kolac je fenomenalan! Mom mužu se jako dopao, inače ga je probao na moru. Nismo do skoro znali kako se zove, a sad imam problem da nabavim testo, pošto ga nema u Zrenjaninu. Elem, ono što je meni zanimljivo je da sam bila ubedjena da idu i rendane jabuke u kolač, toliko je ukusan i sočan. Hvala, Nastasja na receptu..u krajnjem slučaju ću pokušati sama da napravim rezance :D

      Избриши
    3. Baš mi je drago da vam se svideo! Na žalost i u Beogradu imam problem da nađem Kadaif rezance (osim u Super Veru). Probaj na kijoscima na pijaci u kojima prodaju kore za pite.
      Veliki pozdrav :)

      Избриши
  4. Kako bih ovo probala a donjela sam odluku da više ne pravim kolače. Stavljaš moju volju na ispit.

    ОдговориИзбриши
  5. ako budeš izlgasana, pravim ovaj kadaif... odličan recept.

    ОдговориИзбриши
  6. Skrnavljenje pravog kadaifa.Ja pravim kao "sarmice", unutra stavljam badem, lesnik, badem.A ako nemam karnfilic uopste ga i ne pravim:)...Limun ga raskvasi, pa bude ko "blato", gnjecavo.Tek mi ova kajgana nije jasna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slično pravim i ja kada ne pravim Ekmek, svakako drago mi je da vam se sviđa. Pozdrav

      Избриши
  7. Skrnavljenje pravog kadaifa.Ja pravim kao "sarmice", unutra stavljam badem, lesnik, badem.A ako nemam karnfilic uopste ga i ne pravim:)...Limun ga raskvasi, pa bude ko "blato", gnjecavo.Tek mi ova kajgana nije jasna.

    ОдговориИзбриши
  8. Evo da se i ovdje javim, draga moja objavila sam na coolki slican recepr pa su cure stavile da ima i vas na istoj stranici, jako mi zao , ako vi zelite ja cu svoj maknuti , jos jednom oprostite .
    Blog vam je divan i ja pisem jedan,puno vas pozdravljam .-)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da nemam ništa protiv, uživajte u kuvanju i dalje. Lep pozdrav!

      Избриши