Rolat sa bananama

 Ovo je jedini rolat i poslastica sa bananama koji ja bas volim. 
Kada smo sestra i ja bile male na mamino pitanje koju tortu da nam spremi odgovor je uvek bio: Rolat sa bananama ili Keks torta. Jednu i drugu i sada obe rado pravimo.




Za koru:
  • 7 jaja
  • 5 kasika oraha
  • 2 kasike brasna
  • 7 kasika secera
  • 1/2 prasaka za pecivo
Umute se belanca sa secerom, zatim se dodaju zumanca jedno po jedno i mesaju zicom ili varjacom, dodajte  brasno i orahe. Treba da bude gusce nego za palacinke, da ga bukvalno sipate na pleh od rerne na koji ste stavili papir za pecenje. 
Pece se oko 20 - 30 min na 180C.

Fil:
Staviti pola litre mleka i 2 vanilin secera da provri.
Za to vreme, izmesajte 6 kasika ostrog brasna sa malo hladnog mleka (kao za puding), kada je mleko provrilo, sklonite ga sa ringle i umesajte brasno (da nema grudvica) i vratite na vatru da se malo zgusne stalno mesajuci.
Kada se skroz ohladilo dodate mu umucenih 250 gr. putera sa 250 gr, secera u prahu i lepo sjedinite.

Gotovu koru odvojite od papira i stavite na vlaznu krpu (na koju ste posuli malo kristal secera, da se ne zalepi), i onda zajedno sa krpom uvijete u rolat.
Posle 10 min. odvijete ga, sklonite krpu, i na jednu polovinu namazete fil, poredjate 4 banane i zavijete ponovo u rolat.

Prelijte ga glazurom od cokolade:
100 gr cokolade za kuvanje lagano otapajte u serpici (ja u tu svrhu koristim mali teflonski tiganj) pa dodajte 1 kasiku ulja  i parcence putera. Sklonite sa vatre i jos malo promesajte da se dobije kompaktna masa.

Ako zelite da vam glazura bude mekana i da se ne lomi, slobodno dodajte 3-4 kasike mleka.




5 коментара:

  1. Super izgleda a po sastojcima mi se cini kao da je prava torta. Eto meni dezerta za Novu!

    ОдговориИзбриши
  2. brzo ,lako ,ukusno!pojeli smo ga odmah posle rucka.svi su bili odusevljeni,hnala Nasto!pozz Marija

    ОдговориИзбриши
  3. Samo da kazem da je ovaj rolat torta koju mozete praviti i biti sigurni da ce se svima koji ga probaju dopasti.ja sam ga juce napravila{vrlo brzo}i danas je posluzen u kancelariji svi su bili odusevljeni ijedino je ostao zal sto nije bilo repete za sve.bas sam zadovoljna sto sam trazeci naisla na ovaj rolat,hvala!Sandra

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Sandra, ni u jednom trnutku nisam sumnjala da se nekome nece svideti ali kada dobijem povratnu informaciju kao od tebe sad, bude mi jos draze, ma ulespa mi dan. Ovaj rolat se zaista dugo pravi u mojoj porodici i zauzima posebno mesto za sva veca i manja slavlja. Ima mnogo komplikovanijih, efektnijih mozda i ukusnijih poslastica ali ovj rolat je praktican jer se zaista brzi pravi a po ukusu moze da se meri sa bilo kojom klasicnom tortom.
      Jos jednom puno hvala na poverenju i utiscima koje si podelila! :)

      Избриши