Fini kuglof od griza i narandze

Jedna od onih poslastica "promuckaj pa prospi". Lepo se slaze nezni ukus narandze sa cokoladom i kremastim grizom. Neobican na oko a savrseno ukusan za nepce, takav je!

Potrebno je:
  • 1 litar mleka
  • 10 kasika secera
  • 10 kasika griza
  • 50 ml cedjenog soka od narandze (to je otprilike sok od 2 manje narandze)
  • 2 kasike narendane korice pomorandze
  • 1 vanilin secer
  • 3 kockice crne cokolade
U hladno mleko sipati griz, secer, cedjeni sok i narendanu koru od narandze,
(samo narandzasti deo) i vanilin secer, pa staviti na ringlu da se polako zagreva na srednjoj temperaturi.
Kada pocne da se zagreva mesati dok se masa ne zgusne.
U kalup za kuglof koji ste pokvasili, sipajte malo vise od pola krema sa grizom, a u ostatak stavite kockice cokolade, promesajte dok se ne istopi, pa sipajte preko krema od belog griza.
Ostaviti dok se skroz ne ohladi pa perevrnuti na tacnu i sluziti po zelji.

- Ako nemate kalup za kuglof, mozete koristiti bilo kakvu tepsiju ili pleh pa seci kocke.
- Pomorandze dobro oprati pre rendanja i cedjenja.
- Mozete ga praviti i bez dela sa cokoladom jer po originalnom receptu njega nema, vec sam ja malo improvizovala.



5 коментара: