Ima puno recepata za kiflice ali ja zelim da vam pokazem kako ih ja pravim bas zbog toga sto sam isprobavala razne varijante ali su ove najukusnije i najmekse. Ubedljivo.
Potrebno je:
U mlako mleko izdrobite kvasac, dodajte secer i ostavite da kvasac pocne da raste.
U brasno umesajte so pa napravite rupu u sredini.
U rupu sipajte ulje pa polako dodajte mleko sa kvascem svo vreme lagano mesajuci dok se ne napravi jako meko i lepljivo testo. Stvar je u tome da testo mora da se lepi za vanglu u kojoj ga mesite, ako mislite da treba dodajte jos malo mleka.
Kada ste testo izmesali stavite ga na podbrasnjenu podlogu i jos ga malo izmesite, tada ce prestati da se lepi za ruke ali ce ipak biti sasvim mekano.
Pokrijte jufku krpom i ostavite oko 20 minuta da naraste.
E sad, premesite jufku koju ako izmerite videcete da ima oko 1800 gr.
Podelite je na 3 jufke od po oko 600 gr.
Svaku jufku malo premesite.
Uzmite jednu i oklagijom je razvite u veliki krug. Ja to ne mogu da radim na radnom delu vec je razvijam na malom trpezarijskom stolu jer mi jedino tu stane.
Debljina treba da bude oko pola prsta mozda cak malo i tanje.
Taj krug podelite na dugacke a tanke trouglove. Ja krenem od sredine da secem tako mi je lakse. Ako imate radlu (onak krug sa kojim se sece) jos je lakse. Ako vam nisu svi trouglovi isti nije vazno jer posle mozete da popravite dodajuci visak testa tamo gde zafali.
Ja fil pravim od belanca i bilo kog sira koji imam.
Potrebno je samo da fil bude slan a to cete dobiti tako sto lepo posolite vec gotov fil, toliko da vam se cini da je malo i preslan. Nije, ovo je neutralno testo koje trazi slanost fila. Znaci, pomesajte sir i belanca i posolite pa dodajte polovinu izrendanog margarina.
Stavljajte po jednu kafenu kasicicu fila na pocetak svakog trougla, pa ga preklopite i uvijajte svo vreme malo povlaceci testo prema sebi da se dodatno jos istanji.
Kada ste zavili kiflice, premazite ih mesavinom zumanca i 2 kasike ulja a preko rasporedite preostalu polovinu margarina. Pospite susamom, kimom ili cim vec volite pa ih ostavite oko 15 minuta da se malo podignu.
Pecite ih na oko 190C oko 20-25 minuta dok lepo ne porumene.
Ove kiflice bice isto meke i ukusne sutradan kao i na dan kada ste ih pravili.
Ako zelite slatke kiflice, u mleko sa kvascem dodajte 4 kasike secera i obavezno naredndanu koricu limuna, ostalo je isto.
Potrebno je:
- 1 kg brasna
- 500 ml mleka
- 2 dl ulja
- 60 gr kvasca
- 1 kasika soli
- 2 kasike secera
- 125 gr margarina (ne moze puter, margarin je odlican za testo)
- sir, susam...
U mlako mleko izdrobite kvasac, dodajte secer i ostavite da kvasac pocne da raste.
U brasno umesajte so pa napravite rupu u sredini.
U rupu sipajte ulje pa polako dodajte mleko sa kvascem svo vreme lagano mesajuci dok se ne napravi jako meko i lepljivo testo. Stvar je u tome da testo mora da se lepi za vanglu u kojoj ga mesite, ako mislite da treba dodajte jos malo mleka.
Kada ste testo izmesali stavite ga na podbrasnjenu podlogu i jos ga malo izmesite, tada ce prestati da se lepi za ruke ali ce ipak biti sasvim mekano.
Pokrijte jufku krpom i ostavite oko 20 minuta da naraste.
E sad, premesite jufku koju ako izmerite videcete da ima oko 1800 gr.
Podelite je na 3 jufke od po oko 600 gr.
Svaku jufku malo premesite.
Uzmite jednu i oklagijom je razvite u veliki krug. Ja to ne mogu da radim na radnom delu vec je razvijam na malom trpezarijskom stolu jer mi jedino tu stane.
Debljina treba da bude oko pola prsta mozda cak malo i tanje.
Taj krug podelite na dugacke a tanke trouglove. Ja krenem od sredine da secem tako mi je lakse. Ako imate radlu (onak krug sa kojim se sece) jos je lakse. Ako vam nisu svi trouglovi isti nije vazno jer posle mozete da popravite dodajuci visak testa tamo gde zafali.
Ja fil pravim od belanca i bilo kog sira koji imam.
Potrebno je samo da fil bude slan a to cete dobiti tako sto lepo posolite vec gotov fil, toliko da vam se cini da je malo i preslan. Nije, ovo je neutralno testo koje trazi slanost fila. Znaci, pomesajte sir i belanca i posolite pa dodajte polovinu izrendanog margarina.
Stavljajte po jednu kafenu kasicicu fila na pocetak svakog trougla, pa ga preklopite i uvijajte svo vreme malo povlaceci testo prema sebi da se dodatno jos istanji.
Kada ste zavili kiflice, premazite ih mesavinom zumanca i 2 kasike ulja a preko rasporedite preostalu polovinu margarina. Pospite susamom, kimom ili cim vec volite pa ih ostavite oko 15 minuta da se malo podignu.
Pecite ih na oko 190C oko 20-25 minuta dok lepo ne porumene.
Ove kiflice bice isto meke i ukusne sutradan kao i na dan kada ste ih pravili.
Ako zelite slatke kiflice, u mleko sa kvascem dodajte 4 kasike secera i obavezno naredndanu koricu limuna, ostalo je isto.
Ja sam na forumu ukapirala da se prave sa vodom i da se margarin renda u fil, a da se renda preko kiflica kada se pravi slatka varijanta. I pravila sam slane i bile su ummmmm
ОдговориИзбришиDa, mogu sa vodom a mogu i sa mlekom. Sa vodom je zgodno jer mogu da budu posne. Nekome se vise svidja sa vodom a nekome sa mlekom, stvar izbora. Ove sam jutros pravila a ja stalno nesto moram da menjam, sve je to u sustini isto vazno je da se na kraju dobiju mekane i ukusne kiflice :)
ИзбришиJa nikako da razvaljam tijesto u pravilan krug i podijelim ga na trokute pa sam odavno odustala od toga. Sad razvaljam pravokutnik i iz njega režem trokute. Svaka ti čast! Gledam fotke razvaljanog tijesta i divim se.
ОдговориИзбришиZnam nasta mislis jer imam isti problem. Na mojoj slici se vidi da je to daleko od pravilnog kruga. Ja ga oklagijom razvaljam koliko mogu a onda ga jos malo prstima razvucem. Ovde je bitan veliki krug jer trouglovi treba da budu bas duguljasti tako na kraju dobijem lep oblik kiflice.
ИзбришиNikad dosta novih recepata za peciva..Odlične su :)
ОдговориИзбришиJafi hvala, znam da i ti volis testa kao i ja, toliko da uhvatim sebe kada otkrijem neki novi blog da prvo kliknem na te djakonije sa kvascem, volim i pite da ih ne izostavim :)
ОдговориИзбришиI ja ih radim po slicnom receptu, savrsene su :)
ОдговориИзбришиPo vrlo sličnom receptu (mala je razlika u dozama) ovakve kiflice sprema i moja mama. Na oko su fantastične a na ukusu još bolje :)
ОдговориИзбришиOdlične kiflice, kroasani zapravo. I mene oduševljava pravilnost kruga, pošto pod mojim oklagijama izlaze primerci dostojni kubizma :-)
ОдговориИзбришиStvarno ni ja ne razvucem pravilan krug, samo malo prstima arzvucem gde fali, bas si me nasmejala sa kubizmom lol
Избришиimam baš jako sličan recept i stvarno su mekane, a pogotovo ovako duguljasti trokuti daju mnogo slojeva i još ljepši izgled
ОдговориИзбришиDa, mnogo lepse izgledaju kada se vise puta uvijaju a i mnogo je lakse i brze jer imam samo 3 jufke.
ИзбришиA rekla sam da ih necu skoro praviti i evo sta mi uradis? :) Nikad previse recepata za dobre kiflice!
ОдговориИзбришиU pravu si. Juce sam bila na decijem rodjendanu sina moje drugarice i jela najlepse minijaturne slane kiflice u stvari kiflicice(velicine i debljine malog prsta) ikada. Samo da dodjem do recepta :)
ИзбришиStvarno su odlicne kiflice! Hvala za recept.
ОдговориИзбришиMolim i drugi put!
Избришиvoda mi je krenula na usta!!! ovo pravim naredne sedmice!!
ОдговориИзбришиsavrshen ti je blog :D znam gde cu nalaziti ideje za kuvanje!
Drago mi je Mirjana da sam ti dala ideju i inspiraciju, hvala! :)
ОдговориИзбришиPredivno izgledaju :)
ОдговориИзбришиLepojka, blog ti je odličan i stalno ga pratimo...još odavno:)!
ОдговориИзбришиKao što vidiš odmah smo prešle na slano, naročito kiflice obožavamo! ljubimo te
Eli i Nale
Posle slanog uvek ide nešto slatko..:) Ljubim vas!
ОдговориИзбришиfenomenalne upravo ih jedemo
ОдговориИзбришиkiflice su savrsene- ima li neki recept za lisnate. hvala puno , pozdrav draga moja,
ОдговориИзбришиstalno nesto mijesim. sve je divno. gaga- poz,
ОдговориИзбришиveliki pozdrav , sve sto sam napravila je savrseno. angelina.
ОдговориИзбришиsve pohvale za ovaj recept,probali smo i uspjele su.Hvala!
ОдговориИзбришиSuper izgleda, mislim da cu danas ili sutra pokusati napraviti ovakve kiflice. Hvala na receptu i pozdrav.
ОдговориИзбришиJa sam veliki ljubitelj testa,slanih pita....i ne propustim ni jedan recept da isprobam kad su testa u pitanju.isprobaću i ovaj tvoj recept.
ОдговориИзбришиDraga Zorice, razumem skroz jer i sama volim da baratam testom. Sigurna sam da se nećete razočarati. Lep pozdrav!
ОдговориИзбришиSavrsene i narednog dana.Samo nas je dvoje pa mi je to bitno!Krug od testa nije bas kao tvoj ali krajnji ishod je identican.hvala ti!
ОдговориИзбришиOblik na kraju krajeva i nije toliko bitan, bitno je da je ukusno :)
ИзбришиSavrsene su...Ove nedelje ih vec drugi put pravim...Uspem super krug da izvucem,izadje mi 48 kiflica,radim sve po receptu...E posto sam ih proverila,mogu sada i mami dadam recept...A naj bitnije mi je da mi je muz zadovoljan...stalno mi kaze da umesim neke mekane kiflice,ove mu se jako svidjaju...Bas divno sto si podelila recept...
ОдговориИзбришиSuper Jasna, ma sa ovim kiflicama nikad ne razmisljam da li ce se nekom svideti, bas su klasika. Drago mi je posebno to sto si lako razvila krug i naravno sto se muzu svidjaju.....hvala puno na povratnoj informaciji, puno mi znaci :)
ИзбришиSve dobro pise ali nerazumem gde se stavlja margarin
ОдговориИзбришиPola izrendanog margarina ide u fil a pola preko uvijenih kiflica. Pozdrav!
ОдговориИзбришиA ako zelim da ih pravim prazne, kako upotrebljavam margarin? Opet pola u kiflicu, ostalo izmedju njih?
ИзбришиSinoc sam ih pravila, i danas su mekane kao dusa:)! Nastasja, hvala puuuno na divnom receptu! Od danas moj omiljeni za kiflice:)!
ОдговориИзбришиBaš mi je drago Snežana, hvala puno na poverenju!
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиBožanstvene su!!! :) Hvala na receptu!
ОдговориИзбришиHvala vama! :)
ИзбришиMeni tijesto nije mekano, a sve sam radila po mjerama. Upravo sam zamijesila tijesto, pa ću vidjeti kako će ispasti.
ОдговориИзбришиMoguće da vam je testo tvrđe. Kada radite sa testom probajte da se ne držite striktno recepta već da potrebnu količinu brašna i tečnosti prilagodite. Nadam se da su se ipak pojele :)
Избришиprelepe suankica
ОдговориИзбришиHvala Ankice :)
ИзбришиA sta je ovona vrh jer meni se ne cini da je susam
ОдговориИзбришиPosula sam ih kimom a možete naravno i susamom. Pozdrav!
ИзбришиOdavno pravim ovakve kiflice, sam sto mleko malo razredim sa vodom, a kad pravim posnu varijantu onda mesim sa kiselom vodom. mnogo lijepo tijesto, za pogace, ustipke i kifle, pozdrav!!!
ОдговориИзбришиDa li mogu da se zamrznu kada se ispeku?
ОдговориИзбришиDa li pecene mogu da se zamrznu?
ОдговориИзбришиDa li pecene mogu da se zamrznu?
ОдговориИзбриши