Dulce de leche - ( Karamel krem)

Najobicnije slatko od mleka sa ukusom prave karamele. 
Koristi se kao namaz za palacinke, fil za oblande, torte i kolace, preliv za sladoled ili glavni sastojak za pripremu domaceg Baileys-a. Priprema se lako a kuva se dugo. Nemojte to da vas obeshrabri jer je vase samo da pristavite, ostalo se sve radi samo. 
Rezultat je prava carolija!

Potrebno je:
  • 1 litar punomasnog mleka
(najbolje je, ako možete, da nabavite domace mleko, a ako ne, posluzice Kravica sa 3,2 mm ili jos bolje Kravica koja se koristi za kafu, ona je 3,8 mm)
  • 300 gr secera
  • 2 vanilin secera
  • pola kasicice sode bikarbone
U serpu sipajte mleko, secer, vanilu i sodu bikarbonu.
Ukljucite ringlu na srednju jacinu.
Uzmite najobicniju manju tacnicu od soljice za kafu i spustite u serpu sa mlekom
(ovo se radi da ne biste non stop bili pored sporeta i mesali, mesali i mesali...)


Ostavite tako da se kuva dok smesa ne pocne prvo da zuti, pa tamni i na kraju da se polako zgusnjava.
Za to vam je potrebno oko 2,5 - 3 sata.
Povremeno obidjite i varjacom proverite gustinu.


Kada je pocelo da se zgusnjava, izvadite tacnicu i jos malo mesajuci proverite da ne bude mnogo retko a opet da se ne zgusne previse. Imajte na umu da se masa jos dodatno zgusne kada se ohladi.
Trebalo bi da kada kasikom uzmete malo krema, curi kao malo redji  med.
Tada je gotovo.
Sklonite sa vatre i sipajte u ciste tegle pa ostavite da se ohladi.
Kada se ohladilo, zatvorite tegle i cuvajte u frizideru.
Kazu da moze da stoji oko nedelju dana ali kod mene nikada nije toliko dugo "prezivelo''.


4 коментара:

  1. Анониман20. мај 2011. 13:33

    mmmm....bas je dobro....
    dejana

    ОдговориИзбриши
  2. Ovako je moja baka filovala oblande,fantasticno

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo jem omiljeni fil za oblande i uopšte za sve, ali je kaloriiiičan, pa ga izbegavam u širokom luku... svrati mila do mene, čeka te nagradica :)))

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман21. мај 2011. 01:01

    Uh,ovako je moja baka pravila fil za oblande..zvali smo to pisinger..u to je dodavala jos i cokoladu i malo putera...kalorijska bomba..

    ОдговориИзбриши