Kolaci na kukuruzovini (Kurtos kolac)

Cim dodje zima i hladnije vreme raznorazna testa su mi skoro svakodnevno na trpezi. Skoro sam se setila ovih kolacica koji me podsecaju na detinjstvo i Srem. I to je to, osim kukuruzovine koje nisam imala,  koristila modlice za saum rolne. Rupe u sredini testa jesu vece ali ne mari. Ukus se važi!




Potrebno je:
  • Oko 1kg brasna
  • 3 dl mleka
  • 2 dl vode
  • 2 manja jaja (ili jedno ako je vece)
  • 3 kasikice ulja
  • 1 kvasac
  • 2 kasike masti
secer, cimet

U dublju posudu pomesajte toplo mleko i mlaku vodu, dodajte 4 kasike secera i izmrvite jedan kvasac.
Ostavite 10-ak minuta na toplom mestu.
Kada kvasac pocne da "radi" zamesite testo u koje ste dodali jaja, ulje, malo soli i kvasac sa mlekom i vodom.
Testo bi trebalo da bude meko.
Od dobijenog testa napravite dve jufke koje na malo podbrasnjenom stoljnjaku razvijete oklagijom u krug velicine plitkog veceg tanjira.
Namazite ga sa malo ulja i ostavite da odmara oko pola sata.
Kada je testo odmorilo, jos malo ga istanjte oklagijom u krug pa ga onda lagano razvlacite dlanovima koliko god mozete po stolu.
(ako se desi da pocne da puca nista strasno jer se razlika na kraju nece ni primetiti)



Namazite ga sa  mascu, pospite cimetom po ukusu i kristal secerom  pa rolajte  pomazuci se stoljnjakom, prvo jednu pa onda i drugu stranu do pola. Isecite ih nozem po sredini da dobijete 2 rolnice.


Secite svaku rolnu onoliko koliko vam je potrebno da je uvijete oko kukuruzovine (kalupa za saum rolne).
Svaku rolnicu uvaljajte u kristal secer i redjajte u pleh.


Pecite ih oko pola sata na 180C. Kada se ohlade, izvadite kalupe i  pospite vanilin secerom


Napomena: Ako nemate ni kukuruzovinu a ni ovakve kalupe, dobro ce posluziti drveni stapici za raznjice ili cak obicne prazne limenke od bilo kod soka ili piva. Tada ce rupa i sredini biti mnogo veca ali tim pre vise lici na Kurtos kolac.

14 коментара:

  1. Nećeš verovati ali pre par minuta sam baš sa mamom pričala o ovim kolačima. Naime, ne znam da li si zapazila ispred Ušće shopping centra prodaju te kolače i baš je mami teta koja ih pravi pričala da ih je ranije motala na kukuruzovini, Oni ih tamo umaču u kokos, cimet lešnik. Nisam probala ali mora da se jede vruće. Odlično!

    ОдговориИзбриши
  2. Bas su dobri, i kod nas ih prodaju, moja baka je na kukuruzovini iumotavala i za šaum rolne i ovako, inače ima u Budimpesti da se kupi Kurtoš kolač, isto ovako se namotava ali je valjakmnogo veći tjćdzinovski!Čim ugrabim vreme pravim i ja!

    ОдговориИзбриши
  3. Jelena, juce sam bas bila do Usca i kada sam izlazila videla sam da prodaju svasta nesto ali sam bas zurila tako da ih nisam videla. Sada mi je zao, da sam znala kupila bih bar jedan da uporedim.
    Jesu najlepsi vruci ali su sasvim dobri i kada se ohlade. To sa kokosom, lesnikom je cista imrpovizacija i sto se mene tice svetogrdje (ali naravno da moze, pa ovo je cisto testo, valjda mami da se filuje). Mogu cak i bez cimeta, samo secer i to je to. Tope se u ustima...ili iz mene progovara nostalgija, nesto jeste :)

    ОдговориИзбриши
  4. Super Vera, ne sumnjam da ce ti se dopasti!
    Odoh sad da vidim kakav je to Kurtos kolac, hvala :)

    ОдговориИзбриши
  5. Vraćanje u detinjstvo i kukuruzovinu koju smo brižljivo odabirali i čuvali za ove kolačiće :) Prelepi su ti :)

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala na informaciji! U onim kućicama drvenim se prodaje kad gledaš ka Brankovom mostu onda je sa desne strane kućica. Mama mi kaže da ih ima i u gradu na nekoliko mesta.

    ОдговориИзбриши
  7. moja baka je nekad i za šaum role namatala na kukuruzovinu jer nije bilo ovakvih modli kao danas, prekrasne su rolice i mogla bi ih koji dan napraviti

    ОдговориИзбриши
  8. Ja obozavam kürtöskalács i cesto ih i jedem.Moji ga isto mnogo vole i ja pravim i domace.Na uscu se to prodaje kürtöskalács videla sam i ja.

    ОдговориИзбриши
  9. Ja nemam taj kalup ,a nemam niti bilo sto bi mi moglo posluziti u zamjenu ;((sta da radim ,moze li bez kalupa sto ce biti drugacije ?Tako silno zelim da ih danas pravim ;))help

    ОдговориИзбриши
  10. Ako nemate ni kukuruzovinu a ni ovakve kalupe, dobro ce posluziti drveni stapici za raznjice.
    Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  11. Ovo sam probala proletos u etno kući Maradik, i oduševila se. Lutala sam posle po netu da nadjem šta je i kako se pravi, videla sam taj madjarski debeljuškasti kolač na sličnu foru, ali ovo što sam ja jela nije ličilo na to. Već na ovo tvoje sa tanjira, s tim da je bilo nekako kao blago karamelisano. Nadjoh posle na netu postupak, deluje mi da je to to. I probala sam, rekreativno, da razvučem koru od kiselog testa, umotala i ispekla kao pogaču, ali nisam baš bila zadovoljna tim razvlačenjem, meni testo čim ima kvasca ono se ponaša kao prilično svojeglavo, i skuplja se, ne tegli se lepo kao kora za burek... KAko tebi ide to razvlačenje, ovo što vidim na slici deluje kao da nemaš problema, ili to tako izgleda "sa strane".
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, da to je upravo takav recept kao na linku koji si stavila i takve ih ja znam. U pravu si, malo je drugacije kada se razvlaci kvasno testo ali ne mogu reci da mi je teze ili komplikovanije, prosto je drugacije jer su to zaista dva potpuno drugacija testa sa razlicitim "karakterom". Jedina razlika koju ja primetim je kada razvlacim kvasno testo ono ne bude bas toliko tanko (mislim da se to lepo vidi i na mojoj fotografiji) kao ono za pitu koju razvlacim bez kvasca. Mozda i moze ali se mnogo lakse cepa i skuplja se kao sto si primetila ali mislim da nema potrebe da bude toliko tanko pa ga rzvlacim onoliko koliko mi to samo testo dozvoljava.
      Mislim da je na onoj slici karamelizovano jer je bogato uvaljano u secer pre pecenja, ja sam mnogo vise uvaljala u secer kada sam ih ispekla i dok su bile jos vruce. Sigurna sam da su lepe i onako, cak cu probati jer volim ukus karamelizovanog secera na pecivu.
      Probala sam onaj kolac koji prodaju ispred "Usca" i ok je, lepo sam ga ja poruckala ali ipak nije to to...moja zivotna prica, uvek ja to bolje i lepse pa mi mladost ostade u kuhinji haha :)

      Избриши
  12. MM je probao u Temerinu i odusevio se, meni izgleda komplikovano

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pre bih rekla da ima malo vise posla, odnosno truda nego sto je komplikovano....na kraju se zaista isplati. Kada pravis 2. put to onda ide mnogo brze i lakse :)

      Избриши