Peksimeti (Nastini) - i Posni

 Sve u svemu, savršeni! Ne moraju da se mese beskonačno dugo niti da se čeka da testo naraste.
Gotovi su ocas posla... dok kažes: "Peksimet"!

Potrebno:
  •  brasno
  • jedan kvasac
  • oko 400 ml vode
  • sir
  • kašiciča soli i šećera. 
  •  i ulje za prženje

U mlaku vodu usitnite jedan kvasac pa dodajte kasikicu secera i malo brasna.

Kada kvasac počne da "radi" sipajte ga plastičnu vanglu u koju ste predhodno stavili oko 800 gr brašna i posolili sa kašikicom soli i lagano (prvo) varjačom mešajte.
Kada postane dovoljno gusto mesite ga rukom toliko koliko da prestane da se lepi za ruku.
Verovatno ce vam ostati brašna pa to brašno iskoristite i pospite po radnoj površini i oklagijom rastanjite testo u pravougaonik.
Nožem secite male rombove ili pravougaonike i na sredinu svakog stavite po kašičicu sira.
Polako preklopite i prstima stisnite ivice da se lepo zalepe.
Pržite ih na ulju dok ne dobiju lepu smedju boju.



Ako postite slobodno izbacite sir i pecite ih bez ikakvog punjenja (u tom slučaju ih ne preklapajte), mozete ih samo na kraju posoliti (tako moji najviše vole) ili posuti prah šecerom ako vam se jede nesto slatko.

3 коментара:

  1. Анониман12. јул 2011. 15:39

    Pravim:) osim sto se ne secam akd sam poslednji put uspela da nadjem svez kvasac ali i ovaj zrnast radi odlicno:)

    ОдговориИзбриши
  2. Dzoli, slobodno mozes i taj suvi u kesici. Ja sam ga dugo izbegavala jer sam sumnjala da "radi" kao ovaj svez, ali rezultat je skroz isti!
    Hvala Vera! :)

    ОдговориИзбриши