Buhtle

Mnogo puta isprobane i uvek savrsene. Sa dzemom, kremom a mogu i prazne, samo malo vanile i prah secera.

Potrebno je:
  • 500 gr brasna
  • pola svezeg kvasca
  • 1 jaje
  • 2 zumanca
  • 200 ml mleka
  • 3 kasike secera
  • 1 mala kasicica soli
  •  100gr putera
  • 2 kesice vanilin secera
  • fil po volji i zelji

Kvasac izmrviti u mlakom mleku u koji ste predhodno dodali 3 kasike secera i pospite malo brasnom.
Ostavite 5 minuta da kvasac pocne da "radi".
U brasno sipajte so, jaja i mleko sa kvascem.
Zamesite testo dok se svi sastojci ne sjedine.
Ostavite na toplom oko 1 sat dok tetsto ne udvostruci svoju velicinu.
Premesite i oklagijom razvijte pravougaonik debljine oko 1 cm.
Nozem izrezite 16 malih kvadrata (ne sekirajte se ako nisu svi isti) i na sredinu svakog stavite po kasicicu fila.
Uzmite u dlan nafilovan kvadrat i lagano savijajte stranice, (pazljivo da fil ne iscuri) i oblikujte loptice.
Svaku lopticu prelijte sa predhodno otopljenim puterom (potrosite sav puter) i redjajte u puterom podmazan pleh. Jednu do druge.  Prekrijte tepsiju alu folijom ali je ne pricvrscujte vec samo ovlas stavite preko buhtli.
Ostavite jos 15-ak minuta da narastu pa stavite u rernu da se peku na oko 180C dok ne dobiju lepu smedju boju.
Pred kraj pecenja, skinite alu foliju i poprskajte ravnomerno buhtle mesavinom 10 kasika vode i vanilin secera koji ste ostavili da provri.  Vratite u rernu jos 2-3 minuta.
Kada ih izvadite prekrijte pleh krpom i ostavite bar 15 minuta da "danu dusom".
Pospite prah secerom pred sluzenje.

                                                                      Sa dzemom:



                                                                        Sa kremom:



7 коментара: