Punjeni mladi kupus


Zanimljiva prezentacija starog jela koje ce biti ukusno čak i onima koji ne vole kuvani kupus, pa makar bio začinjen i sa mesom. Potrebno Vam je samo malo dobre volje za prvi put i spremićete ga očas posla.


Potrebno je:

  • manja glavica mladog kupusa
  • 500 gr mešanog mlevenog mesa (ili već po izboru)
  • glavica crnog luka
  • mala šoljica opranog pirinča

                                                                      Za sos:

  • 500 ml paradajiz sosa
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika oštrog bračna
  • 1 kašičica aleve paprike
  • začini


Uklonite spoljne listove kupusa pa ga izdubite. Najlakše je sa velikom kašikom tankih ivica. Kupus koji vam preostane kasnije iskoristite za kupus salatu.
Izdinstajte seckani crni luk pa na njemu izdinstajte meso. Pripremljenim mesom napunite kupus. Na vrh pospite pirinač koji ste dobro oprali.
Celu napunjenu glavicu uvijte u gazu. Gazu dobro zavežite na vrhu i spustite u kipucu vodu u koju možete dodadti i jednu kocku za supu ili je možete samo posoliti.
Kuvajte kupus 1-1/2  do 2 sata.
Kada je gotov, izvadite glavicu iz vode i ostavite da se dobro iscedi.
Uklonite gazu.
Pradajiz sos napravite tako što na ulju propržite 1 kašiku brašna i sitno seckani beli luk, dodajte alevu papriku i lagano dodajte sok od paradajza. Mešajte svo vreme do željene gustine pa dodajte i kašičicu šećera i malo bibera.
Vruć sos pospite po punjenom kupusu.
Možete ga ubaciti i u rernu da se još malo zapeče a i ne morate.
Kao prilog super paše pire krompir.
Prijatno!





 Hvala mojoj sestri Ivani i strina Slavki :)



Nastasja

6 коментара:

  1. Ma bravo za idej.Ja sam veliki ljubitelj kupusa!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja ga volim u svim oblicima, nemam problem i kada je bez mesa. Hvala Dzoli :)

      Избриши
  2. Одговори
    1. Takodje, ali sam prvenstveno mislila i na one koji nisu ljubitelji. Znam ih dosta i u svom okruženju.

      Избриши
  3. Ovo nikada nisam jela, a kako volim baš sve nabrojane sastojke - moram probati. Baš odlično, pa stoga Pinnam. Hvala.

    ОдговориИзбриши
  4. Niti sam jela niti videla jelo od kupusa u ovom obliku. Ovo mora biti dobro...i recept mora biti isproban...

    ОдговориИзбриши