Havana Torta

Prava pahuljica, lagana i nežna. Ima puno varijacija ove torte i verujem da su sve dobre jer sastojci su takvi da obećavaju pravo uživanje nepcima. Ovako je ja pravim.



Potrebno je:
Za grilijaš od lešnika: Oko 350 gr lešnika i 6 kašika šecera.
Stavite šecer u šerpicu pa ga polako otopite. Kada je lepo otpoljen dodajte mu seckane lešnike i promešajte. Sklonite sa ringle pa dobijenu smesu izlijte na pek papir i ostavite da se ohladi. Kada se skroz ohladila sameljite je (ja je meljem u super secku a vi mozete i u masinici za orahe).

Fil:
1l mleka skuvajte za 8 kašika šecera i kada provri, sklonite sa vatre pa umešajte 3 kesice želatina (po uputstvu iz kesice) i ostavite da se ohladi.
Kada se mleko ohladilo stavite šerpu sa mlekom i želatinom u frižider. Nemojte da vas zbuni jer će masa da vam se čini retka ali posle pola sata/sat vremena u frižideru lepo ce se zgusnuti i bice koezistencije kao kiselo mleko, otprilike.
Kada se zgusne dodajte joj 500ml slatke mlečne pavlake koju ste predhodno umutili (ja koristim Imlekovu kravicu). Sve lepo sjedinite i ostavite sa strane, negde na hladnom mestu.

1. Kora (to je ona prva kora na dnu)
Umutite 2 žumanca sa oko 120 gr grilijaša 3 kašike brašna i oko 120gr omekšalog putera.
Smesu ispecite u kalupu za torte (onaj kome se skidaju stranice) na 180C oko 20 min.. Kada je gotova ostavite je da se ohladi pa je pažljivo izvadite iz kalupa.

2.Kora (to su dve korice u sredini):
Umutite dobro 5 belanaca sa 10 kaška grilijaša od lešnika i od te smese ispecite 2 kore.
Pecite ih na oko 130C nekih 25-30min.

Kada se fil malo stegao, sipajte ga 1/3 u kalup preko prve korice, prekrijte ga drugom korom pa ponovo krem i na kraju 2. korica i poslednja 1/3 krema.

Ostaviti je u kalupu za tortu da prenoći i da se lepo stegne. Sutradan je ukrasite slatkom pavlakom i preostalim grilijašom





Nastasja

9 коментара:

  1. Sve pohvale za vase divne recepte,dali mozda pravite torte po narudzbi??

    ОдговориИзбриши
  2. Krasno izgleda. Nemam običaj išta raditi sa želatinom, pa me zanima da li postoji varijanta za kremu bez želatine.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možda bi moglo ako se želatin zameni sa brašnom, gustinom ili pudingom. Jedino što predpostavljam da to onda ne bi bilo to. Znam dosta njih koje ne vole želatin, da li je to zbog sastava istog ili zbog same pripreme?

      Избриши
  3. jao pa ova torta ne da izgleda dobro, nego predobro!!!!!njaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!!:)

    ОдговориИзбриши
  4. Evo ako nekome znaci pravila sam je sa brasnom umesto zelatina i savrsena je!Bice ovo jedan od meni omiljenih recepata,Nastasija nije mi za prvi put tako lepo ukrasena ali bice bice...........Marta

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo mi je drago što Vam je uspela i sa brašnom. Sledeći put ću i ja probati da kombinujem brašno i gustin. Svakako se dobije dugačija textura nego sa želatinom.
      Što se ukrašavanja tiče ja sam daleko od neke majstorice ali ponekad mi se i posreći pa izgleda lepo. Ukrašavajte tortu kada ste raspoloženi, to je jedan od saveta. Meni tako uvek uspe. Puno pozdrava Marta :)

      Избриши
  5. Miroslav Nikolić,
    Draga moja, hvala Vam na svim receptima koje ste nam darovali na ovom Vašem sajtu, koji prvi put danas vidim, a ja Vam uzvraćam sa pravim pravcatim receptom za tortu Havana, pa Vas molim da nam tu tortu napravite po recepturi koju Vam šaljem, a koja glasi:
    Ovu recepturu, po ukusu egzotičnu tortu Havana dala mi je pre 30-ak godina gospođa Sonja Milovanović iz Valjeva, diplomirani inženjer mašinstva kada nas je za svoj rođendan počastila upravo ovom tortom. Jednom sam je pokušao napraviti, ali meni to nešto nije uspelo, pa se plašim da li u recepturi nije nešto izostalo, pa vas molim da vi u vašoj kuhinji istu napravite, uz možda odgovarajuće korekcije recepture i predstavite u video zapisu.
    Ovu recepturu, po ukusu egzotičnu tortu Havana dala mi je pre 30-ak godina gospođa Sonja Milovanović iz Valjeva, diplomirani inženjer mašinstva kada nas je za svoj rođendan počastila upravo ovom tortom. Jednom sam je pokušao napraviti, ali meni to nešto nije uspelo, pa se plašim da li u recepturi nije nešto izostalo, pa vas molim da vi u vašoj kuhinji istu napravite, uz možda odgovarajuće korekcije recepture i predstavite u video zapisu.

    Kora za podlogu:

    - 4 jajeta
    - 4 kašike šećera u kristalu
    - 2 kašike brašna
    - 2 kašike mlevenih oraha.

    Tri dodatne korice od po:

    - 4 belanceta
    - 4 kašike šećera
    - 1 kašika brašna
    - 4 kašike mlevenih oraha i
    - na vrh noža cimeta.

    Fil:

    Od 500 ml mleka odvojiti 100 ml.
    Na pari skuvati 100 ml gustog soka od kajsije ili breskve sa 50 grama šećera u kristalu. Ohladiti ovaj sok.
    U 100 ml mleka rastvoriti 8 kašika gustina ili brašna.
    Umutiti 12 žumanceta sa 12 kašika šećera, u to dodati rastvoreno brašno ili gustin i to sipati u 400 ml kipućeg mleka i skuvati na pari dodajući postepeno u tu cicvaricu skuvani ohlađeni gusti sok od kajsije ili breskve. Kuvanu cicvaricu pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
    Posebno umutiti 250 gr maslaca ili margarina sa malo šećera u prahu i u umućeni maslac ili margarin dodati ohlađenu cicvaricu i kremu dobro izmiksirati.
    Posebno umutiti 3 kesice belog šlaga.

    Izrada torte:

    Kora za podlogu - krema - šlag - prva korica - krema - šlag - druga korica - krema - šlag - treća korica - krema - šlag.

    ОдговориИзбриши