tag:blogger.com,1999:blog-8507564014222887957.post6531481965726933729..comments2023-09-08T05:31:47.728-07:00Comments on By Nastasja: Havana TortaNastasjahttp://www.blogger.com/profile/05067769622578123952noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-8507564014222887957.post-64844269544929040762023-09-08T05:31:47.728-07:002023-09-08T05:31:47.728-07:00Miroslav Nikolić,
Draga moja, hvala Vam na svim re...Miroslav Nikolić,<br />Draga moja, hvala Vam na svim receptima koje ste nam darovali na ovom Vašem sajtu, koji prvi put danas vidim, a ja Vam uzvraćam sa pravim pravcatim receptom za tortu Havana, pa Vas molim da nam tu tortu napravite po recepturi koju Vam šaljem, a koja glasi:<br />Ovu recepturu, po ukusu egzotičnu tortu Havana dala mi je pre 30-ak godina gospođa Sonja Milovanović iz Valjeva, diplomirani inženjer mašinstva kada nas je za svoj rođendan počastila upravo ovom tortom. Jednom sam je pokušao napraviti, ali meni to nešto nije uspelo, pa se plašim da li u recepturi nije nešto izostalo, pa vas molim da vi u vašoj kuhinji istu napravite, uz možda odgovarajuće korekcije recepture i predstavite u video zapisu.<br />Ovu recepturu, po ukusu egzotičnu tortu Havana dala mi je pre 30-ak godina gospođa Sonja Milovanović iz Valjeva, diplomirani inženjer mašinstva kada nas je za svoj rođendan počastila upravo ovom tortom. Jednom sam je pokušao napraviti, ali meni to nešto nije uspelo, pa se plašim da li u recepturi nije nešto izostalo, pa vas molim da vi u vašoj kuhinji istu napravite, uz možda odgovarajuće korekcije recepture i predstavite u video zapisu.<br /><br />Kora za podlogu: <br /><br />- 4 jajeta <br />- 4 kašike šećera u kristalu<br />- 2 kašike brašna <br />- 2 kašike mlevenih oraha.<br /><br />Tri dodatne korice od po: <br /><br />- 4 belanceta<br />- 4 kašike šećera<br />- 1 kašika brašna<br />- 4 kašike mlevenih oraha i <br />- na vrh noža cimeta.<br /><br />Fil: <br /><br />Od 500 ml mleka odvojiti 100 ml. <br />Na pari skuvati 100 ml gustog soka od kajsije ili breskve sa 50 grama šećera u kristalu. Ohladiti ovaj sok. <br />U 100 ml mleka rastvoriti 8 kašika gustina ili brašna. <br />Umutiti 12 žumanceta sa 12 kašika šećera, u to dodati rastvoreno brašno ili gustin i to sipati u 400 ml kipućeg mleka i skuvati na pari dodajući postepeno u tu cicvaricu skuvani ohlađeni gusti sok od kajsije ili breskve. Kuvanu cicvaricu pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. <br />Posebno umutiti 250 gr maslaca ili margarina sa malo šećera u prahu i u umućeni maslac ili margarin dodati ohlađenu cicvaricu i kremu dobro izmiksirati. <br />Posebno umutiti 3 kesice belog šlaga.<br /><br />Izrada torte:<br /><br />Kora za podlogu - krema - šlag - prva korica - krema - šlag - druga korica - krema - šlag - treća korica - krema - šlag. <br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8507564014222887957.post-71649611722912783132013-11-08T04:33:17.996-08:002013-11-08T04:33:17.996-08:00Mnogo mi je drago što Vam je uspela i sa brašnom. ...Mnogo mi je drago što Vam je uspela i sa brašnom. Sledeći put ću i ja probati da kombinujem brašno i gustin. Svakako se dobije dugačija textura nego sa želatinom.<br />Što se ukrašavanja tiče ja sam daleko od neke majstorice ali ponekad mi se i posreći pa izgleda lepo. Ukrašavajte tortu kada ste raspoloženi, to je jedan od saveta. Meni tako uvek uspe. Puno pozdrava Marta :)Nastasjahttps://www.blogger.com/profile/05067769622578123952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8507564014222887957.post-79039303761424065312013-10-29T09:32:49.148-07:002013-10-29T09:32:49.148-07:00Evo ako nekome znaci pravila sam je sa brasnom ume...Evo ako nekome znaci pravila sam je sa brasnom umesto zelatina i savrsena je!Bice ovo jedan od meni omiljenih recepata,Nastasija nije mi za prvi put tako lepo ukrasena ali bice bice...........MartaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8507564014222887957.post-79940308076368864012013-02-12T00:51:41.402-08:002013-02-12T00:51:41.402-08:00jao pa ova torta ne da izgleda dobro, nego predobr...jao pa ova torta ne da izgleda dobro, nego predobro!!!!!njaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!!:)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14314875198034387973noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8507564014222887957.post-32868243333630603712013-01-31T20:45:36.042-08:002013-01-31T20:45:36.042-08:00Ok hvala,ali razmislite o tome :)Ok hvala,ali razmislite o tome :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8507564014222887957.post-15517445032964214492013-01-31T06:09:36.807-08:002013-01-31T06:09:36.807-08:00Možda bi moglo ako se želatin zameni sa brašnom, g...Možda bi moglo ako se želatin zameni sa brašnom, gustinom ili pudingom. Jedino što predpostavljam da to onda ne bi bilo to. Znam dosta njih koje ne vole želatin, da li je to zbog sastava istog ili zbog same pripreme?Nastasjahttps://www.blogger.com/profile/05067769622578123952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8507564014222887957.post-55315218209583718242013-01-31T06:07:18.647-08:002013-01-31T06:07:18.647-08:00Ne, ne pravim torte po narudžbini :)Ne, ne pravim torte po narudžbini :)Nastasjahttps://www.blogger.com/profile/05067769622578123952noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8507564014222887957.post-42939141966942171002013-01-31T02:49:50.288-08:002013-01-31T02:49:50.288-08:00Krasno izgleda. Nemam običaj išta raditi sa želati...Krasno izgleda. Nemam običaj išta raditi sa želatinom, pa me zanima da li postoji varijanta za kremu bez želatine.Laka kuharicahttps://www.blogger.com/profile/06558323013299150373noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8507564014222887957.post-7504235310982845662013-01-30T13:36:05.104-08:002013-01-30T13:36:05.104-08:00Sve pohvale za vase divne recepte,dali mozda pravi...Sve pohvale za vase divne recepte,dali mozda pravite torte po narudzbi??Anonymousnoreply@blogger.com