Đulbastije

Đulbastije su jelo slicno ćuftama, faširanim šniclama a u stvari su najsličnije Argentinskom ćevapu.
Uživaće svi oni koji vole kombinaciju mesa i krompira. Sos samo još više upotpunjuje ukus pravog i ozbiljnog  gurmanluka.




                     
  Potrebno je:
  • 500 gr mesanog mlevenog mesa
  • 500 gr krompira
  • 2 glavice manjeg crnog luka (ili jedna velika) 
  • 4-5 kasika prezli
  • 2 jaja
  • iseckani cen belog luka
  • na vrh noza sode bikarbone,so, biber, persun.
         Za sos:
  • 30 gr putera
  • 3 kasike ulja
  • 2 kasike brasna
  • 4 dl mleka
  • 2 kasike kisele pavlake
  • 2 dl tecne pavlake za kuvanje
  • malo parmezana za posipanje

Oljustite krompir i izrendajte ga na krupnije rende. Isto uradite i sa crnim lukom. 
Pomesajte ih zajedno sa mlevenim mesom pa dodajte 2 jaja, prezle, beli luk i zacine (so, biber...) i sve lepo sjedinite mesanjem.
Pravite kao dlan velike i prst debele pljeskavice pa ih sa obe strane uvaljajte u prezle i przite na srednjoj vatri dok lepo ne porumene.

Redjajte ih u pleh, jednu do druge. Meni je ispalo 7 pljeskavica pa sam ih redjala u veliki pleh od rerne.


Napravite besamel sos tako sto istopite puter i ulje pa sipajte 2 kasike brasna i mesajte dok brasno ne dobije smedju boju ali pazite da ne zagori. 
Malo po malo dodajte mleko mesajuci stalno. Kada sos pocne da se zgusnjava (to ce te znati tako sto ostane trag kada po dnu povucete varjacom) sklonite sa vatre pa umesajte kiselu i tecnu pavlaku za kuvanje. Vratite na vatru i mesajte jos koji minut. 
Dodajte so, biber i persun a ako volite mozete dodati i muskatni orah.


Prelijte obilno preko poslaganih Djulbastija. Pospite ih parmezanom i stavite u zagrejanu rernu na oko 180C pa pecite oko pola sata dok pavlaka ne dobije  smedju koricu ali ne skroz, jer se tako besamel previse isusi.




Odlicno se slaze sa domacim ajvarom!

4 коментара: