Šufnudle

Jos jedno staro dobro jelo, ma cista klasika. U mojoj kuci se rado jedu. Spremim ih ujutru za dorucak, preostane kao dezert posle rucka ili za veceru a uopste ne izgube na ukusu. 
Ako zelite, odlicni su i kao dodatak slanim jelima sa prelivima.
 Mogucnosti kombinovanja ima bezbroj a svako neka odluci kako najvise voli.

Potrebno je:
  • 500-600 gr krompira
  • 250-300gr brasna
  • 30 gr putera
  • 1 celo jaje
  • 200 gr prezli
  • ulje, secer

Skuvajte krompir i napravite pire od krompira na uobicajan nacin i dodajte puter.
 Kada se ohladi dodajte , jaje, malo soli i secera i jedno jaje.
 Dodajte brasno i mesajte dok ne dobijete testo koje je meko ali se ne lepi za ruke.
 Po potrebi dodajte jos brasna.
Od dobijenog testa dlanovima pravite glistice pa ih  spustajte u kipecu vodu.
Gotove su kada isplivaju na povrsinu.
U dubljem tiganju na 1 dl ulja proprzite prezle na laganoj vatri dok ne dobiju zlatno zutu boju i karakteristican prijatan miris.
Gotove Sufnudle proprzite zajedno sa prezlama pa pospite secerom po ukusu i vanilin secerom.

Brza varijanta:
Minut pire za 4 osobe napraviti prema uputstvu sa kutije. Kada se dobro ohladi dodati 1 jaje i oko 500 gr +/- brasna da se dobije glatko testo.
Ostalo je isto.

10 коментара:

  1. Ove lepotice su tako zarazne da ih skoro neću praviiti. Radila sam ih po Aninom receptu i u slanoj varijanti i svaki put kad bi prošla pored frižidera uzela bi po koju koliko su dobre. O slatkim ne smem ni da sanjam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu si, ja ih ne drzim u frizideru vec na radnom delu i kako ko prodje tako capi po koju.
      Slatke najvise volim jer mi je ukus prezenih prezli i secera neodoljiv u ovoj kombinaciji.

      Избриши
  2. Dragana Rankovic Jocovic21. фебруар 2012. 23:38

    Uh Nasto ovo je odlicno. Nikad mi ovo ne bi palo na pamet. Ja tako pravim knedle sa sljivama, al eto resenja kad se nemaju sljive pri ruci :) Kao i obicno imas fenomenalnu ideju! Kiss

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, to je isto testo kao za knedle pa svako moze da ih napravi po svom oprobanom receptu. Zarazne su :)
      kiss

      Избриши
  3. Ja ih obozavam, ali samo u slanoj varijanti! :) Njami...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Volim ih i ja u slanoj varijanti ali moji ukucani nekako uvek bi pre slatko. Ja ne biram, volim sve :)

      Избриши
  4. Jako fino ! Moram priznati da ih ne spremam i ne jedem često, ali ih volim. Baš si ih lijepo napravila !

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo je mnogo dobro, probacu Nasto! Lexi

    ОдговориИзбриши