Kviki gric-slane zanimancije

Hrskava i zarazna grickalica....




 Potrebno je:
  • 2 male soljice ulja
  • 2 male soljice vode
  • 1 kesica kvasca
  •  oko 50 grama lana ili susama
  •  1 mala kasikica soli
  • 500-600 gr brasna (da se dobije tvrdje testo)

Umesite sve sastojke dok ne dobijete malo tvrdje testo.
Uzimajte po malo tetsta i pravite dlanovima glistice.
 Velikim makazama koje ste predhodno malo namazali uljem seckajte cik-cak napravljene glistice od testa i stavljajte direktno u pleh.
Kada potrosite svo testo stavite u rernu da se peku na oko 180C oko 10 minuta, zatim izvadite iz rerne i brzo obilno (po ukusu) posolite Kvikse, malo varjacom izmesajte pa vratite opet u rernu dok ne dobiju zlatno zutu boju.



29 коментара:

  1. Fine grickalice enma sta.I sigurno mnogo ukusnije od kupljenih:)

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam znala da se ovakve grickalice mogu doma napraviti. Super!!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala za divan recept, savrseni su:)

    ОдговориИзбриши
  4. Godinama lupam glavu i ne mogu da se setim kako se ovo zove. Bio mi je omiljeni "slatkiš" u detinjstvu, a onda jednostavno više nikada nisam videla. I kome god bi pokušala da objasnim o čemu se radi, niko nema pojma :)

    Hvala na receptu i potsećanju! Ulepšala si mi dan!

    ОдговориИзбриши
  5. Oh, kakva divna zanimacija:) Odokativno mislim da su odlične, recept beležim i probam (možda više puta:)). Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  6. Prelistala sam ceo blog i sada imam puno posla :) Javljam se sa utiscima i hvala na svim divnim receptima.

    ОдговориИзбриши
  7. e toliko me ovo zainteresiralo da to već danas probam ;)

    ОдговориИзбриши
  8. Nastooo!!! Retro je u modi! A ovo je najhit u mojoj kući! Grickamo i pijemo pivce... ps Deca piju jogurt ;-)! Ruško

    ОдговориИзбриши
  9. Pozdrav Nasto i hvala na receptu. Probala sam, i samo sam donekle zadovoljna, jer mi je ispalo pretvrdo, ali bas pretvrdo, i sva so mi je ostala na dnu tepsije=ostale su neslane, nista se nije zalepilo za testo, iako sam solila posle 10 minuta pecenja, promesala kao sto si rekla, i ostade so u tepsiji.
    Sutra pravim popravni, pa pitam sta savetujes da ne ispadne tako pretvrdo i da so opet ne zavrsi na dnu tepsije.
    Hvala

    ОдговориИзбриши
  10. Probaj da malo smanjis temperaturu rerne i da ga posolis posle 3-4 minute umesto posle 10. Oni ne treba da porumene vec da samo malo dobiju boju. Predpostavljam da su se malo duze pekli ili ti je testo bilo pretvrdo pa probaj da ti bude za nijansu mekse. Drugo objasnjenje nemam. Srecno i javi kako je ispalo drugi put! :)

    ОдговориИзбриши
  11. Bingo Nasto!
    To je to. Svaki savet ti je na mestu.
    Svi zadovoljni i odusevljeni, i mi i gosti.
    Hvala ti.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  12. Ovo baš primamljivo deluje, i zarazno, joj ako sa ovim krenem odoh u tešku kategoriju ;))) a ko da im odoli?!

    ОдговориИзбриши
  13. Pravila vise puta, odlicna stvar svi smo fino grickali! Veliki poooozzzdrav

    ОдговориИзбриши
  14. Draga Nale, milo mi je da ste uzivali grickajuci ovu slanu hrskavu napast, kad krenes nikako da prestanes. :)

    ОдговориИзбриши
  15. Nasto, hvala na receptu odlican je

    ОдговориИзбриши
  16. Nasto, a kakvi su sutradan? Pravila bih ih za dečji rođendan, ali moram dan ranije...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marika, oni mogu da stoji i po 7 dana u zatvorenoj kutiji. Lepsi su kada odstoje. Mozes slobodno da ih napravis par dana ranije :)

      Избриши
  17. Kud sad nadjoh tvoj blog ;)
    Odusevila sam se receptima, sjajni su! Bolje da ne krenem sa isprobavanjem, jer cu i ja - kako neko vec rece - preci u tesku kategoriju :D
    Ovaj recept mi se mnogo dopada!!! Probacu vrlo uskoro!

    Hvala sto delis ove divne recepte, pozdravljam te mnogo! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nataly zadovoljstvo je moje, hvala na lepim rečima i podršci to mi baš znači! :)

      Избриши
  18. Kazaes mogu da stoje sedam dana!pravila sam ih juce i sada ih nema-ove grickalice su stvarno "NAPAST"!ovih dana pravim duplu meru.hvala ti za recept odlican je a sto je meni jos vaznije krajnje jednostavan.pozdrav od Jelene!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, trebala sam da te posavetujem da odmah napravis duplu meru jer i ja tako uvek radim. Njih nikad dosta.
      Bas mi je drago da vam se svidelo! :D

      Избриши