Ukusan i brz kolač koji bi sigurno mogao da se predstavi kao torta za periode posta i posnih slava.
Potrebno je:
Na tacnu poređajte keks (4x5 kao na slici) i vreo fil od jabuka ravnomerno rasporedite po njemu. Keks će od toplote fila opustiti.
Potrebno je:
- 1 kg oljuštenih i izrendanih jabuka
- oko 900 gr posnog keksa ( ja volim Avala posni keks)
- 3 kesice pudinga od vanile ili arome slatke pavlake
- oko 350 - 400 gr šećera (u zavisnosti od toga koliko su jabuke kisele)
- 700 ml vode
- kašičica cimeta
- kašičica ruma
- 2 kesice šlaga
Na krupno rende u šerpu srednje veličine, izrendajte 1kg nakiselih jabuka.
Dodajte oko 500ml vode i na tišoj vatri kuvajte oko 10-15 minuta.
3 kesice pudinga i šećer izmešajte sa 200 ml vode da nema grudvica (kao za puding), jabuke sklonite sa vatre i umešajte smesu od pudinga i šećera pa vratite na ringlu još malo dok se smesa lepo ne stegne . Dodajte cimet i rum po ukusu.
Na tacnu poređajte keks (4x5 kao na slici) i vreo fil od jabuka ravnomerno rasporedite po njemu. Keks će od toplote fila opustiti.
Ređajte keks i filujte još 3 puta. Trebalo bi da dobijete 4 reda keksa i 3 reda fila.
U šerpi u kojoj vam se nalazio fil, dodajte još 1,5 dl vode i stavite na ringlu da provri kašikom lepo kupeći sa ivica preostali fil. Posledni red keksa natopite ravnomerno sa tim filom kako bi se i on lepo opustio.
Umutite 2 kesice šlaga u koji ste dodali šećer po ukusu ( možete i malo kakaa kako bi vam šlag bio tamniji) i ukrasite kolač.
Napomena: Ako vam nije neophodno da kolač bude postan, ukrasite ga mlečnom slatkom pavlakom koja se jako lepo slaže sa keksom i jabukama.
Prijatno!
Super su te kombinacije jabuke-puding-keks. I sama sam često pravila ranije takve kolače i uvek se super pojedu.
ОдговориИзбришиma sve pohvale za recept.i sočno i ukusno i posno....
ОдговориИзбришиblog ti je baš lijep.moj je tek na početku i nije ni blizu ovako lijepog izgleda :-(
veliki pozzz ti šaljem !