Žerbo torta

Svi su sigurna sam, čuli za ovu staru damu, klasika među pravim starinskim tortama. Ako niste čuli, sigurno ste je nekada negde probali a da niste znali o kojoj torti se radi. Što se mene tiče, ona stoji rame uz rame sa Reformom i Grilijaš tortom. Ako vam treba torta koja zaista zaslužuje to ime to je svakako Žerbo torta.
Možda na prvo čitanje deluje komplikovano ali zaista nije. Potrebno vam je samo malo dobre volje i truda.
Isplatiće se! Pravila sam je po Minjinom receptu, sa malim izmenama, kako to domaćice već vole.




             Potrebno je za korice:
  • 20 belanaca
  • 600 gr mlevenih oraha
  • 400 ge šećera
  • 150 gr seckanih oraha

           Fil:
  • 20 žumanaca
  • 200 gr prah šećera
  • 250 gr putera
  •     I još:

  • 200gr čokolade
  • 100gr putera
  • 300gr šećera

         Za ukrašavanje:
  • 5 celih jaja
  • 5 kašika šećera 
  • 100 gr čokolade za kuvanje



Potrebne su vam 4 korice. Svaku će te napraviti tako što umutite 5 belanaca sa 4 kašike šećera u čvrst šne. Polako mešajući varjačom dodajte oko 150 gr mlevenih oraha. 1/4 seckanih oraha posuti u pek papirom obložen pleh od rerne,( ali ne od ivice do ivice pleha. Ostavite 2-3 prsta prazno da vam korica ne bi bila pretanka) pa preko oraha sipati pripremljenu smesu za korice. Peći u zagrejanoj rerni na oko 180C 15-ak minuta. 
Ispeći tako 4 korice.
Gotove korice staviti na tvrdu podlogu tako da sad deo sa sckanim orasima sada budE gore.
Sada istopite šećer dok ne postane karamelast, pa sklonite sa ringle i brzo mu dodajte kockicu putera (oko 40-50 gr) dok ne zapeni ( puter dodajete da se karamel posle ne bi mnogo stvrdnuo pa da se teško pregrize). Dobro promešajte i brzim potezima prelijte preko kora. Najlakše da to uradite je tako da iz šerpice pustite da curi po korama u tanjem mlazu. Karamel od šećera se brzo steže.
Dok se korice sa karamelom hlade, na tihoj vatri istopite 200gr čokolade pa joj dodajte 100 gr putera. Kada se smesa Sjedini premažite je preko karamelizivanog šećera.
Fil napravite tako da 20 žumanaca i 200 gr šećera u prahu skuvate na pari dok se ne stegne (kao vreo puding).Kada se ohladio dodajte mu 250gr umućenog putera.
Fil premažite preko fila od putera i čokolade.
Ako želite, na kraju je možete ukrasiti šlagom ili slatkom pavlakom. Meni je bilo žao da je ukrasim samo sa šlagom pa sam umutila i skuvala na pari 5 celih jaja sa 5 kašika šećera dok se ne stegne i na kraju dodala 100 gr čokolade. Jako se brzo steže i uošte nije komplikovano.

Ovu tortu je najbolje praviti 2 dana ranije. Teška je i jaka pa je pogodna za slavlja kada imate veći broj gostiju.




Nastasja

4 коментара:

  1. Baš mi se jede nešto ovako...konkretno, jako, klasično, što ostavlja utisak...

    ОдговориИзбриши
  2. Ja je upravo napravila.Izgleda FENOMENALNO! Sigurna sam da ce i ukus takav biti.Pozdrav i hvala za recept!Nela

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo torte vise nema! Za ovu tortu se kaze TO JE TORTA! toplo je preporucujem,nije uopste komplikovana za napraviti a svi su bili prezadovoljni i recept je podeljen,hvala jos jednom.Nela

      Избриши