Lisnata pogača sa sirom

Kombinuje se sa kuvanim jelima, mezetlukom a ja je najviše volim samu sa sobom i tek malo prohlađenu...pa alal vam vruća pogača!






Oko 700-800gr prosejanog brašna sipajte 1 kesicu suvog kvasca, dodajte oko 400ml toplog mleka, 1 jaje, pola case ulja, kašiku šećera i kašiku soli i umesite mekše testo.      
Pokrite ga krpom i ostavite da odmori oko 30 min.

Od naraslog testa kidajte loptice ( oko 11-12 loptica) svaku malo oglagijom rastanjite u krug pa je prebacite u okraugao pleh koji ste malo podmazali margarinom. Rukom dodatno istanjite dok ne dobijete krug veličine pleha (ako malo popuca, ne mari). Premažite otopljenim margarinom pa isto uradite i sa sledećom jufkicom.






  Na svaku treću ili četvrtu narendajte beli stari sir (ja volim mešavinu kravljeg i ovčijeg).
Bitno je da svaku istanjenu jufku osim poslednje, premažete istopljenim margarinom.







Isecite pogaču na kocke pa premažite samo sa umućenim žumancem.







Ostavite je da odmori i naraste još oko 30-45 minuta pa je pecite na oko 180C oko 35-40 minuta.
Prvih 20 minuta je prekrijte alu folijom da ne bi previše izgorela.

* Odlična je i sutradan!
* Možete menjati nadev pa probati sa kačkavaljem, šunkom, pavlakom ili čim već volite.
* Umesto suvog kvasca možete koristiti i svež, samo ga onda malo izmrvite u toplo mleko u kome ste dodali kašiku šećera i pustili 10ak minuta da se zapeni, dalje je isto.

Nastasja

12 коментара:

  1. Fenomenalna je!
    Upravo krecem da je pravim drugi put!
    hvala sto ste podelili recept.
    Bojana

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam se konačno osmelila da napravim nešto s kvascem :) Ispala je savršeno! Jedino sam umesto margarina koristila maslac...

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман13. мај 2013. 12:39

    Fantasticno izgleda!!Obavezno cu praviti!!

    ОдговориИзбриши
  4. Nije tesko samo treba odvojiti vreme ali zaista se isplati!Mislim da je ispala jos lepsa nego tvoja na slici ili ja tako zelim da bude.kako god puno ti hvala pravicu je opet,pozz Mira Raden

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala, drago mi je da vam se svidela a još draže da je lepša nego moja na slici :)

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман8. март 2014. 07:24

    EKSTRA JE.Veliko hvala.

    ОдговориИзбриши
  7. Kolikog je prečnika pleh? Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uopšte nije bitno koliki je pleh. Moj je 27cm. Dobro će poslužiti koji god da imate. Pogača će biti malo deblja ili malo tanja.

      Избриши