Kifle

Ovo su one mekane, najobicnije pekarske kifle. Od njih su nastale sve ostale....



Potrebno je:
  • 1 kg brasna
  • 120 gr putera ili margarina (sasvim dobar bude - Dobro jutro, Rastimo i sl.)
  • 1 kasika soli
  • 1 kasika secera
  • 1 kesica kvasaca
  • 1 kasika sirceta
  • 2 case mlake vode
  • 1/2 case mlakog mleka 

Suvi kvasac pomesamo zajedno sa brasnom, u to dodamo secer, so, margarin pa zamesimo glatko testo dodajuci mleko i vodu u koju smo dodali kasiku sirceta.
Prekriti vanglu krpom i ostaviti da udupla svoju masu (oko 1 sat)
Premesiti, pa ostaviti jos pola sata da naraste.
Nozem seci prcice i dlanovima praviti male loptice testa
pa meriti na kuhinjskojvagi  da svka loptica ima 100 gr.
Dobicete 15 loptica.
Od tih loptica, oklagijom razvucete elipsasti oblik pa savijate po duzini,
malo povlaceci testo prstima u duzinu dok ga uvijate.


Stavljati ih jednu do druge u pleh oblozem pek papirom.
Svaku namazemo toplom vodom i pospemo krupnom morskom soli.

Ukljuciti rernu na 220C i posle 10-ak minuta staviti kifle da se peku oko 10 min.


4 коментара:

  1. Divne su i ovaj puter sigurno doprinosi fantastičnom ukusu. Ako mogu da dam jedan predlog za rolanje kifli. Ako želiš da kifla ima deblji centar onda možeš kraj elipse da ostaviš debeo, pa od njega da počneš sa motanjem. Ja ih volim ovakve a volim ih i sa slanim prelivom.

    ОдговориИзбриши
  2. Ma najobicnije su i najukusnije:)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam! :)

    Jelena hvala na savetu, nisam se toga setila!
    Sledeci put cu probati tako, sada sam ih skroz istanjila.

    ОдговориИзбриши