Krofne u slatkom mleku

Praveci prvi put ove krofne, mogla sam da pretpostavim kakvog ce ukusa biti i prevarila sam se....ovo je iznad svakog mog ocekivanja. 2 u 1. Przene i pecene krofne pa ko sta voli, ako je uopste moguce da se izabere. Ja ne mogu :)


Potrebno je:
  • 1 kvasac
  • 1 kasicica secera
  • prstohvat soli
  • 2 kasike masti (pune)
  • 2 zumanca
  • 6 dcl mleka
  • 2 kasike secera
  • oko 900 gr brasna
Preliv:
  • 5 dcl mleka
  • 4 kasike secera
  • 2 vanilin secera
Kvasac potopiti u toplo mleko, dodati kasicicu secera i sipati u napravljenu rupu u sredini brasna koje ste usuli u vecu ciniju za mesanje.
Dodati ostale sastojke i umesiti meko testo tek toliko da se ne lepi za ruke.
Namazati ga malo uljem, pokriti krpom i ostaviti na toplom dok ne udvostruci svoju velicinu.
Premesiti i oklagijom rastanjiti na debljinu oko 2,5 do 3 cm.
Vaditi okruglom modlom i redjati u pleh koji nije podmazan i ostaviti jos malo da naraste.
Za to vreme na ringli zagrejati mleko dok se ne istopi sav secer i dodati vanilin secer.
Za jednu tepsiju izadje oko 12 krofni i za tu kolicinu treba oko 5 ml mleka za preliv.
Preliti preliv od zagrejanog mleka preko krofni tako da one pocnu da plivaju (nemojte brinuti da je mnogo mleka jer nije).
Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200C oko 25-30 min.
Pre sluzenja, ukoliko je u plehu ostalo jos malo mleka mozete preliti krofnu jos malo, ali to sve po ukusu.
Posuti prah secerom i sluziti sa dzemom, eurokremom ili vec sa cim volite.
Najlepse su dok su tople! Socne taman koliko treba!



Od ostataka koji vam preostanu, mozete napraviti obicne buhtle ili obicne krofne sa velikom rupom u sredini. :)
Ja sam premesila i modlom opet vadila krugove i przila krofne u dubljem ulju.
Vazno je samo da temperatura  ne bude jaka nego srednja, da vam krofne ne bi izgorele spolja a ostale zive unutra.      


16 коментара:

  1. Uh sto su dobre,katastrofa koliko sam kilograma dobila,sve pravim sto procitam a na svom blogu
    DRAGE MOJE JA PISEM PESME I PRICE,ja nemam blog za
    savrsene recepte,ali sam prosto luda za Vama koji ih pisete.Veliki poljubac za ove divne krofnice

    ОдговориИзбриши
  2. Joj Nastice, ovo ti je baš po mom ukusu! I da, nisam ti rekla...mnogo mi je drago da si konačno i ti među nama. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Joj, šta mi je trebalo da ovo čitam.... :D

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман14. мај 2011. 01:36

    Uh Uh sto je ovo dobro! Ubi me Nasta i njeni peksimeti, sta god to bilo... Lidija

    ОдговориИзбриши
  5. Tasana hvala!
    Gagice, i meni je drago, krenulo je nekako spontano i eto :)
    Mzlo ti od sada citaj ali na jedno oko lol
    Lidija, kiss

    ОдговориИзбриши
  6. Cao Nastasja,
    recept mi se svidjeo i pokusala sam veceras da ih napravim ali mi nije uspjelo :( Tijesto je bilo divno ali sam kasnije nesto zeznula, mozda je bilo premeko... ne znam. Koliki razmak treba da se pravi izmedju krofni? Dolje su mi bile skroz neispecene :(

    ОдговориИзбриши
  7. Ivana, da li si sigurna da je ostalo ne ispeceno ili ti tako izgleda jer se naotpilo mlekom? Moj muz je isto to prokomentarisao kada ih je prvi put jeo, odnosno, pre nego sto ih je probao.
    Ne verujem da je bilo premeko jer da jeste ne bi mogla da ih oblikujes...ne pravim razmak vec ih redjam jednu do druge.

    ОдговориИзбриши
  8. Jeste bilo neispeceno ali je to mozda do rerne, odozgo su bile lijepo ispecene a dolje nista... Pravila sam razmak, tu sam se zeznula najvise. Probacu opet pa javljam. Hvala!

    ОдговориИзбриши
  9. Jedem već 4. toplu :)
    Ugurala sam u pleK 20 komada, pa kad su narasle i nabile se jedna uz drugu u toku pečenja nisu zadržale okrugli oblik. Ali ukus je fantastičan! U nedostatku masti stavila sam margarin, nije ih pokvario.
    Hvala za ovaj santimetar oko struka :*

    ОдговориИзбриши
  10. Ma ko gleda santimetre kad se slatko rucka! :)

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман30. јун 2011. 02:03

    Ubise me ove tvoje krofne u mleku. Pravim ih vec 10 put i nikada nam dosta!

    ОдговориИзбриши
  12. jedno pitanjce- ukoliko nemam mast (a nemam :)) da li da stavim ceo margarin?

    ОдговориИзбриши
  13. Uh, ja nikada nisam menjala mast margarinom pa nisam bas sigurna, u svakom slucaju mislim da je puno ceo margarin (250gr) da zameni 2 kasike masti. Ja bih probala sa otprilike 150-200 gr margarina. Srecno! :)

    ОдговориИзбриши
  14. Juče sam ih pravila i mogu da kažem da su ODLIČNE!!!

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман16. март 2012. 07:23

    Pravila sam i dobre su. Medjutim, ja nisam stavila tih 600ml mleka jer mi je testo bilo retko vec posle 400ml pa sam se tu zaustavila. Dodavala sam brasno i zamesila testo. Mozda sam pogresila. Ja sam novopecena domacica pa nemam iskustva. Da li bi brasno upilo mleko da sam stavila sve? Malo su imale hlebastu teksturu :)

    ОдговориИзбриши
  16. Анониман31. јул 2014. 04:12

    Probali, ai kao obične krofne, koje su ispale prelepe onako šuplje u sredini :)

    ОдговориИзбриши