Makovnjaca

Volim mak u svim oblicima a volim i baklave kakve god. Poslasticama sa ovim sastojcima sve i da hocu ne mogu da nadjem manu. Ovo je kombinacija te dve stvari. Dala bih bilo koju tortu za parce baklave sa makom... toliko mi je omiljena.


Potrebno je
  • 8  jaja
  • 6 casa (od 2 dl ) secera
  • 2 case ulja
  • 1 prasak za pecivo
  • 2 kisele pavlake
  • 500 gr mlevenog maka
  • 2 case vode
  • 700 gr kora

Umutiti 8 belanaca sa 2 solje secera i polako umesati 8 zumanaca, ulje, mak (izvini, srec srec) prasak za pecivo i dve pavlake.
Redjati u dublji  pleh dve kore na dno pa filovati svaku sledecu koru dok se ne utrosi sav fil.
Poslednju koru mozete posuti mlevenim orasima ili lesnicima.
Napraviti sirup tako sto dve case vode prokuvate sa 4 case secera u koju ste dodali vanilin secer i malo limunovog soka, ako imate.
Pre pecenja isecite makovjacu na kocke i stavite u rernu koju ste predhodno zagrejali na 180C.
Kada se ispece, vrucu makovnjacu preliti vrucim sirupom i ostaviti da se ohladi.






5 коментара: