Soparnik

Gledajući emisiju na tv-u, dobila sam trenutnu inspiraciju. Ili Soparnik ili više ništa ne jedem!
Evo ga, prilagođen kućnim uslovima dok u dvorištu ne napravim pravu furunu. To mi je sledeća na listi želja!


Potrebno je:
Oko 700 gr Brašna
Oko 600 gr blitve
2 vezice mladog crnog luka (oko 8-10 strukova)
3 čena belog luka 
0ko 1dl maslinovog ulja
malo soli i bibera


Zamesiti meko testo od brašna, 2-3 kašike maslinovog ulja i mlake vode. Dodati kašičicu soli. Testo je gotovo kada prestane da se lepi za ruke. Ja sam potrošila oko 4 dl vode.
Ostavite testo da odmori oko pola sata. Podelite ga na dve jednake jufkice. Svaku jufkicu oklagijom razvite na veličinu pleha. (koristila sam onaj veliki pleh iz rerne. Potrudite se da debljina kore bude oko2-3 mm.
Prvu koru narolajte na oklagiju pa je prebacite na pleh. Neka vam viri oko 1cm preko ivice. Ukoliko je potrebno višak odsecite. 
Preko kore ravnomerno sipajte opranu , očišćenu i iseckanu svežu blitvu koju ste pomešali sa iseckanim mladim lukom. Posolite i pobiberite.
Blitva će pustiti vodu koju ne stavljate na koru. 
 Preko fila isto uradite i sa drugom korom. Lagano uvijte ivice prve i druge kore da u pečenju fil ne bi cureo.
Pecite na oko 200C 20-25 min dok lepo ne porumeni.
Kada je Soparnik gotov izvadite ga iz rerne i premažite sa maslinovim uljem kojeg ste zagrejali zajedno sa iseckanim belim lukom tek toliko da počne da cvrči a da ne promeni boju.






 Prijatno!




Nastasja

10 коментара:

  1. Eto zarazi i mene.Ja nemam tu furunu napolju ali znam nekog ko ima pa d aih iznenadimovim zaista lepim receptom!

    ОдговориИзбриши
  2. Jaooo Džoli sa furunom je onda Soparnik baš pravi! Ma sve je u furuni pravo, i hleb, pogače, pite! Zavidim ti do daljnjeg :)

    ОдговориИзбриши
  3. Soparnik nisam nikada pravila , morat ću i ja isprobati. Tvoj recept je lepo napisan a i slike su super ...

    ОдговориИзбриши
  4. Moj kum ima furunu.Ja cu spremiti a on neka ispeče.Javljam :))

    ОдговориИзбриши
  5. Sviđa mi se što je mera za ovaj veliki pleh. Sanjam kao i ti da ga jednom ispečem u furuni :-)

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман02. мај 2014. 12:44

    Cao, koji jos nadjev moze da se stavi, ovde nema blitve :( ,a voljela bi napraviti ga :) Hvala unapred i pozdrav :)

    ОдговориИзбриши