Cokoladna Markiza - Sarlota

Jos jedna varijacija na piskota torticu. Nisam bila sigurna da li da je nazovem Markiza ili Sarlota jer iskreno ne znam da li ima razlike. Bitno je samo da su jaja termicki obradjena.
Kremasta je i lagana,  podseca na sladoled.



Potrebno je: 
  • 200 gr piskota
  • 250gr putera
  • 300gr cokolade za kuvanje
  • 250gr secera
  • 6 jaja
  •  2.5 dl slatke pavlake
  • 1 kesica zelatina
  • 1 kasika ruma
  • 2dl slatke pavlake za ukrasavanje
Razdvojte zumanca i belanca.
Umutite belanca u cvrst sne.
Zumanca sipajte u serpu sa duplim dnom pa im dodajte secer i umutite u penasti krem.
Doadjte 2.5dl slatke pavlake i jos malo umutite.
Stavite serpu na ringlu i ukljucite recimo na 1 (ako vam ringla ima ukupno 3 podeoka) pa lagano zagrevajte mesajuci metalnom metlicom.
Kada fil pocne da se zagreva dodajte jednu po jednu kasiku umucenih belanaca ne prestajuci da mesate. Kada se krema malo zgusne sklonite je sa ringle.
Zelatin rastopite po uputstvu sa kesice i umesajte u vrucu kremu.
Dobro promesajte da se zelatin lepo sjedini sa filom.
Ostavite fil da se ohladi povremeno ga mesajuci.
Penasto umutite puter i dodajte mu otopljenu cokoladu (ja koristim mali teflonski tiganj, ukljucim na manju temperaturu i mesam dok se cokolada skroz ne otopi).
Kada se zuti fil ohladio dodajte ga kasiku po kasiku umucenom puteru sa cokoladom i jednu kasiku ruma..
Uzmite neku ciniju sa uzim dnom (moze plasticna ili metalna) pa je oblozite strec folijom a po njoj naredjajte piskote (koje ste samo na trenutak potopili u hladno mleko) na dno i sa strane.
Ja nisam pretrpavala piskotama jer lepse izgleda kada se krem vidi izmedju njih.
U sredinu sipajte krem pa opet poredjajte piskote po sredini. Prekrijte ciniju alu folijom i stavite od gore neku tezu ciniju da malo pritisne, pa ostavite u frizider da prenoci.
Sutradan polako tortu istresite na tacnu i ukrasite slatkom pavlakom.



4 коментара:

  1. Savrseno izgleda!Odlični su ti svi recepti!

    ОдговориИзбриши
  2. Super ti je šarlota ili markiza:))kako god ,sviđa mi se ovo sa želatinom ,ja je obično radim onako klasično.Doduše ,jaja dobijam sa sela od mojih pa ne brinem:

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verovatno bi moglo i bez zelatina ali onda ne bi mogla da se ovako lepo sece. Ukus mu ne menja. Hvala :)

      Избриши