Ovo je jedini rolat i poslastica sa bananama koji ja bas volim.
Kada
smo sestra i ja bile male na mamino pitanje koju tortu da nam spremi
odgovor je uvek bio: Rolat sa bananama ili Keks torta. Jednu i drugu i
sada obe rado pravimo.
Za koru:
- 7 jaja
- 5 kasika oraha
- 2 kasike brasna
- 7 kasika secera
- 1/2 prasaka za pecivo
Umute se belanca sa secerom,
zatim se dodaju zumanca jedno po jedno i mesaju zicom ili varjacom,
dodajte brasno i orahe. Treba da bude gusce nego za palacinke, da ga
bukvalno sipate na pleh od rerne na koji ste stavili papir za pecenje.
Pece se oko 20 - 30 min na 180C.
Fil:
Staviti pola litre mleka i 2 vanilin secera da provri.
Za
to vreme, izmesajte 6 kasika ostrog brasna sa malo hladnog mleka (kao
za puding), kada je mleko provrilo, sklonite ga sa ringle i umesajte
brasno (da nema grudvica) i vratite na vatru da se malo zgusne stalno
mesajuci.
Kada se skroz ohladilo dodate mu umucenih 250 gr. putera sa 250 gr, secera u prahu i lepo sjedinite.
Gotovu
koru odvojite od papira i stavite na vlaznu krpu (na koju ste posuli
malo kristal secera, da se ne zalepi), i onda zajedno sa krpom uvijete
u rolat.
Posle 10 min. odvijete ga, sklonite krpu, i na jednu polovinu namazete fil, poredjate 4 banane i zavijete ponovo u rolat.
Prelijte ga glazurom od cokolade:
100
gr cokolade za kuvanje lagano otapajte u serpici (ja u tu svrhu
koristim mali teflonski tiganj) pa dodajte 1 kasiku ulja i parcence
putera. Sklonite sa vatre i jos malo promesajte da se dobije kompaktna
masa.
Ako zelite da vam glazura bude mekana i da se ne lomi, slobodno dodajte 3-4 kasike mleka.
Super izgleda a po sastojcima mi se cini kao da je prava torta. Eto meni dezerta za Novu!
ОдговориИзбришиbrzo ,lako ,ukusno!pojeli smo ga odmah posle rucka.svi su bili odusevljeni,hnala Nasto!pozz Marija
ОдговориИзбришиSuper, drago mi je da vam se svideo!
ИзбришиSamo da kazem da je ovaj rolat torta koju mozete praviti i biti sigurni da ce se svima koji ga probaju dopasti.ja sam ga juce napravila{vrlo brzo}i danas je posluzen u kancelariji svi su bili odusevljeni ijedino je ostao zal sto nije bilo repete za sve.bas sam zadovoljna sto sam trazeci naisla na ovaj rolat,hvala!Sandra
ОдговориИзбришиDraga Sandra, ni u jednom trnutku nisam sumnjala da se nekome nece svideti ali kada dobijem povratnu informaciju kao od tebe sad, bude mi jos draze, ma ulespa mi dan. Ovaj rolat se zaista dugo pravi u mojoj porodici i zauzima posebno mesto za sva veca i manja slavlja. Ima mnogo komplikovanijih, efektnijih mozda i ukusnijih poslastica ali ovj rolat je praktican jer se zaista brzi pravi a po ukusu moze da se meri sa bilo kojom klasicnom tortom.
ИзбришиJos jednom puno hvala na poverenju i utiscima koje si podelila! :)