Šššššššššš Šampita

Uopste nije kompikovano kako se na prvi pogled cini, cak, sto se mene tice jednostavnije mi je napraviti sampite nego krempite. Jos uvek se nisam odlucila sta vise volim, o tome moram da razmislim :)


Potrebno je:
  • paket lisnatog testa
  • 7 belanaca
  • 500gr kristal secera
  • 1 kasika soka od limuna

Lisnato testo razvuci na velicinu pleha, izbockati viljuskom i ispeci.
Tako oba testa.
Pazljivo odvojte zumanca od belanaca i belanca stavite u neku malo vecu ciniju za mucenje zajedno sa 150 gr secera.
Umutite belanca i secer u cvrst sneg koji kada okrenete ciniju ne mrda.
Na ringlu stavite serpicu sa 350 gr secera, kasikom soka od limuna i malo manje od 1 dl vode (vode tek toliko da prekrije secer).
Kuvajte secer toliko dugo dok se lepo ne zgusne.
Gotov je kada kasicicom uzmete malo sirupa i pustite da sirup kapne u hladnu vodu. Ako se napravi mala kuglica, sirup je gotov.
Polako i u tankom mlazu dodajete vreo sirup u umucena belanca neprestano muteci dok god belanca ne budu skroz ohladjena
To mozete ubrzati tako sto sudoperu napunite hladnom vodom i ledom pa u njoj drzite ciniju za mucenje dok mutite belanca sa sirupom..
Kada je šam gotov, prespete ga po, vec na kocke isecenom, lisntom testu.
Poravnate i preklopite isecenim kockama lisnatog testa.
Pospite prah secerom.
- Ako vam se ucini da vam je malo krema ili biste voleli da vam je sampita visa, slobodno mozete da umutite 500ml slatke pavlake i da kasiku po kasiku dodate u belanca koja mutite (to sve kada ste vec sipali sav sirup). Slatka pavlaka ce povecati kolicinu a ukus ce nekome mozda biti i lepsi!



12 коментара:

  1. njam njam,prava sampita.
    veeeeeeliki zagrljaj

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман08. мај 2011. 13:33

    E ovo će mo jesti ako kuma ostavi,pa će mo onda komentarisati.

    ОдговориИзбриши
  3. Pozdrav,

    Izvinjavam se, slabo govorim srpski.

    Jedna madjarska gastroblogerka (zove se Ana Peter, a njen blog:
    http://malackaraj.blog.hu
    u subotu, 21-og maja provesce dan u Beogradu, i vrlo rado bih kuvala sa gastroblogerom (ili grupom gastroblogera) u Beogradu i napravila bih eventualno kratak video za blog, poput recimi ovog:
    http://indavideo.hu/video/Kolbasztoltes_OK
    (ona je plavusa sa kratkom kosom)
    To “medjunarodno blog kuvanje” (bilo bih zgodno nesto tradivcionlano srpsko jelo, ili neka interesantna, progresivna kombinacija, poput post o restoranu o fuziji Toskanske i Pirotske kuhinja, no moze bilo sta, samo da se kuva veselo:-)) bih bilo na nonprofit bazi, cist hobi, najlepse bih bilo, da se pretvori u obicaj, pa da se uzvrati jedno zajednicko kuvanje u Budimpesti,ali naravno OK je i to da se dele troskovi sirovina, ili ako nesto bih bilo korisno, da ponesemo iz Madjarske, donecemo.
    Ana je malo extravaganta (ali bez nekih star alira), njena druga tema su (uglavnom) stari automobili,
    http://auto.indavideo.hu/video/Etanolos_Ford_Focusszal_Olaszoszagban

    Pa dolazi sa lepo obnovljenom veteran Volvoom, starom 30 godina i sa psom (Parson Russel Terrier, sitan pas i sa dva momka, prijatelj i ja, bez nekih gastro iskustva (kao degustatori iz reda prostog naroda:-))

    Ako neko ima volje i vremena, prostor (kuhinja, a moze i kuvanje na otvorenom prostoru) da ucestvuje u sobotu 21 maja u ovom gastro druzenju, molim vas da se javi na mail:
    kzsomb@gmail.com

    Hvala unapred
    Geza

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман09. мај 2011. 13:18

    jedva cekam da ih probaaaaaaaaaam

    ОдговориИзбриши
  5. kzsomb, super to sve zvuci i ideja mi se svidja ali je sto se mene tice trenutno neizvodljiva. Sto se vremena tice, nemam ga trenutno viska.
    Nadam se da ce medjunarodno blog kuvanje uspeti i da cete se lepo druziti i zabaviti.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo moram da probam, sampite obozavam :))))

    ОдговориИзбриши
  7. Preslatkog li zadovoljstva. Ovo bi valjalo probati, ali se bojim koliko će to kilaže ekstra donijeti :D

    ОдговориИзбриши
  8. ja probao i nije uspelo. mislim da sirup nije bio dovoljno gust. nema veze, dodao sam pavlwku i mleveni plwzma keks i ostavio u zamrzivac. extra sladoed od plazme. :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sigurno je do secera jer je njegova gustina bitna ali radujem se sto materijal nije protracen vec pretvoren u Plazma sladoled, super zvuci!

      Избриши